Iz Medike su nam potvrdili

Najveća veledrogerija u Hrvatskoj od danas obustavlja isporuku lijekova bolnicama! ‘Nema dogovora, Beroš se više ni ne javlja na telefon’

Jagoda Marić

Foto S. Drechsler / B. Scitar PIXSELL

Foto S. Drechsler / B. Scitar PIXSELL

"Od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu", kaže Jasminko HercegNajveća hrvatska veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu, potvrdio nam je to predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.


– S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora , čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu.


Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon, kazao nam je Herceg.
Dodaje da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.


Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.


Država je lani financijskom injekcijom iz proračuna bolnicama doznačila 2, 24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, ali je i u prošloj godini taj dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijarde kuna.