Ogroman udar

Najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Zagreba poskupljuje i do tri puta?

Hina

Ovakva računica proizlazi iz novog Nacrta prijedloga Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostorZagrebački ugostitelji, obrtnici i drugi koji su do sada svoju djelatnost obavljali u iznajmljenim gradskim prostorima uskoro bi se mogli naći pred velikim izazovom kako nastaviti poslovanje s cijenama najma koje su, u nekim slučajevima, i tri puta veće, piše u srijedu Jutarnji list.


Tako bi oni ugostitelji koji su do sada za 50 kvadrata u najužem centru grada plaćali 5421 kunu ubrzo mogli plaćati 9700 kuna.


Razlika je s povećanjem kvadrature sve značajnija – po starom “gradskom cjeniku” ugostitelji bi najam 70 m2 na istoj lokaciji plaćali 13,5 tisuća kuna umjesto prijašnjih 6288, dok za one u gradskom prostoru od 250 kvadrata najam raste čak tri i pol puta (s 13 tisuća na 45.550 kuna).
Ovakva računica proizlazi iz novog Nacrta prijedloga Zaključka o kriterijima za određivanje zakupnine za poslovni prostor, koji je Grad Zagreb uputio na javno savjetovanje s prvim danom veljače.


Sudeći prema 8. članku, prilagodba novitetima ide samo u jednom smjeru – u smjeru poskupljenja, ali ne i pojeftinjenja cijene najma. Naime, onima koji su do sada plaćali manje nego što je predviđeno novim kriterijima, cijena najma će narasti.


Prije su se cijene razlikovale po tipu djelatnosti (je li u pitanju ugostiteljski ili trgovački prostor, uredske ili zanatske djelatnosti itd.), zoni u kojoj se prostor nalazi, ali i veličini samog prostora, piše novinarka Jutarnjeg lista Karla Zupčić.