Nagrade HND-a

Đurđica Klancir izabrana za novinarku godine. Ivan Pandžić i Andrej Dimitrijević također zaslužuju čestitke

Vanja Vesić

Snimio Darko Marić

Snimio Darko Marić

Za novinara godine bili su nominirani Ivan Pandžić (24sata) i Andrej Dimitrijević (Telegram.hr), a od ukupno pristiglih više od 500 glasova članova HND-a najviše je dobila Klancir, njih ukupno 194.ZAGREB – Dugogodišnja novinarka Đurđica Klancir s portala Net.hr proglašena je za Novinarku godine 2019. glasovima članova Hrvatskog novinarskog društva(HND) dok je Nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” zasluženo pripala nedavno preminulom doajenu radijskog novinarstva i dječjem književniku Mladenu Kušecu autoru legendarnih radijskih emisija za djecu Hrvatskoga radija “Bijela vrana” i “Tonkica Palonkica frrr”.


U Novinarskom domu priznanje je primio njegov sin Goran Kušec, ne krijući emocije i tugu za ocem. Na svečanosti dodjele godišnjih nagrada HND-a povodom 110. obljetnice rada Društva objavljena su priznanja u devet kategorija za koje se natjecalo 115 novinarki i novinara. Čak dvije nagrade “Marija Jurić Zagorka” za internetsko novinarstvo i “Jasna Babić” za istraživačko novinarstvo pripala je novinaru mlađe generacije Andreju Dimitrijeviću s portala Telegram.hr za razotkrivanje afere s nekretninama bivšeg HDZ-ovog ministra Lovre Kuščevića, skandalu koji je doveo do ostavke HDZ-ovog ministra i panične rekonstrukcije vlade. Dimitrijević je bio i finalist za Novinara godine uz Đurđicu Klancir koja je prva propitkivala sumnjivi projekt Sljemenske žičare i ulogu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića kao i druge slučajeve trošenja novca poreznih obveznika.


U svibnju 2019. u redakciju Net.hr-a stigla je i policija kako bi legitimirala Đurđicu Klancir na zahtjev sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića. Klancir je odmah alarmirala javnost. Nakon toga je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio kako bi se mogli mijenjati zakoni i pravilnici. No, policija do danas nije objasnila svoje protuzakonito postupanje, niti je za to itko odgovarao, podsjetili su iz HND-a. Među troje finalista za Novinara godine bio je i Ivan Pandžić novinar 24 sata i tjednika Express koji je dugi niz godina pratio rad zagrebačke gradske administracije otkrivajući financijske malverzacije, napose, znamenite slučajeve najma i podnajma adventskih kućica na ruku Bandićevih prijatelja i suradnika.
Dobitnik Nagrade “Marija Jurić Zagorka” za pisano novinarstvo je Goran Gerovac za kolumnu “Nikad robom” u Večernjem listu. Za radijsko novinarstvo nagradu je dobila Mirjana Radulović s pulskog Radija Rojc za radio-dramu o propasti brodogradilišta “Uljanik” i borbi radnika škvera za svoja prava.


Nagrada za za televizijsko novinarstvo pripala je Silvani Menđušić s RTL-a za tv-prilog o inozemnom fotoreporteru Christopheru Morrisu. Nekadašnji foto-izvjestitelj iz ratnog Vukovara 1991. godine nakon gotovo 30 godina krenuo je u potragu za ljudima s kojima je razgovarao tijekom razaranja grada.


Nagradu “Nikša Antonini” za najbolju novinsku fotografiju dobio je fotoreporter Pixella Hrvoje Jelavić čija je kamera uhvatila u kadru simboličan jaz, vidno siromašnog čovjeka i u neposrednoj blizini premijera Andreja Plenkovića i njegove suradnike tijekom šetnje u Benkovcu. Nagradu “Žarko Kaić” za najbolji snimateljski rad dobio je Zoran Marinović suradnik Nove TV za magazin “Provjereno” iz Konga u kojem se tamošnje stanovništvo prije koronavirusa suočavalo s epidemijom ebole. Priznanje se odnosi i na reportažu o Černobilu simbolu nuklearne katastrofe iz 1986. i pomalo jezivim snimkama iz tamošnjeg “grada duhova”, opustjelog Pripjata.