Nova predsjednica uprave

Nagrada za tihi odlazak i lojalnost Plenkoviću: NO Podravke danas će potvrditi Martinu Dalić

Jagoda Marić

Foto Matija Habljak / Sanjin Strukić PIXSELL

Foto Matija Habljak / Sanjin Strukić PIXSELL

Imenovanje Martine Dalić, ako se potvrdi, može se shvatiti i kao svojevrsna nagrada za to što je u trenutku kad je morala otići iz Vlade, na određeni način pokazala lojalnost premijeruZAGREB – Nadzorni odbor Podravke danas bi se konačno trebao sastati i izabrati novog predsjednika Uprave koji će na tom mjestu zamijeniti pokojnog Marina Pucara i po svemu sudeći Podravka će dobiti predsjednicu uprave Martinu Dalić, bivšu potpredsjednicu Vlade.


Nekadašnja prva suradnica premijera Andreja Plenkovića vraća se tako nakon gotovo tri godine i to na čelo jedne od najvažnijih domaćih kompanija koja u Hrvatskoj i inozemstvu zapošljava više od šest tisuća ljudi. Proteklih devedesetak dana Dalić se spominjala kao najizglednija kandidatkinja za čelno mjesto u Podravci uz Luku Burilovića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore. No, kako su premijera dostigle druge brige s HGK-om, očito je to i razlog zašto je Burilović otpao, pa se okrenuo svojoj nekada najbližoj suradnici kad su u pitanju gospodarski resori u Vladi.


Na godinu dana


Imenovanje će najvjerojatnije biti na godinu dana pa bi tek sljedeće godine uprava Podravke trebala biti imenovana na novi petogodišnji mandat. U upravi bi trebali ostati i sadašnji članovi Davor Doko, Marko Đerek, Ljiljana Šapina i Hrvoje Kolarić, prvi čovjek Belupa.
Zanimljivo, sadašnji potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Zdravko Marić jučer je tvrdio da ne zna ništa o tome tko će postati predsjednik Uprave u najvažnijoj kompaniji u zemlji u kojoj država ima udio od 25,5 posto, dakle kontrolni paket, i kao najveći pojedinačni vlasnik još uvijek zadržava pravo predlaganja čovjeka za čelnu poziciju. Naravno, državi je prethodno nužan dogovor s mirovinskim fondovima koji u Podravci zajedno drže paket od 52,5 posto, pa onda imaju i većinu od pet članova u nadzornom odboru.
Imenovanje Martine Dalić na čelo Podravke, ali i sama mogućnost da bude u igri za to mjesto, pokazuje da premijer Plenković još uvijek ima povjerenje u nju, ali i u njezinu stručnost.


Lex Agrokor


Dalić je iz Vlade otišla nakon što su mediji objavili e-mail prepisku ljudi koji su sudjelovali u kreiranju lex Agrokor. Sve veći pritisak javnosti kojem su se svojim izjavama pridružili i pojedini dužnosnici HDZ-a poput predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića završen je tako što je Martina Dalić podnijela ostavku. No, premijer Plenković je cijelo vrijeme branio njezinu ulogu u slučaju Agrokor, pozivajući se na to da je lex Agrokor dobio zeleno svjetlo na svim sudovima u inozemstvu te da je postao i dio europske regulative kad je u pitanju stečajno zakonodavstvo.


U tjednima i mjesecima koji su uslijedili nakon ostavke Marine Dalić, premijer je često na pitanja ako nije ništa skrivila zašto je morala otići iz Vlade, odgovarao novinarima da i oni to dobro znaju, ponavljajući tko je sve potvrdio ispravnost zakona i ističući kako je Agrokor na kraju ipak spašen, kao i više od 50 tisuća radnih mjesta. Svoj stav o Martini Dalić Plenković je pokazao i dolaskom na promociju njezine knjige “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma” samo pet mjeseci nakon što je dala ostavku u Vladi. Na pitanje je li njegova, kao i nazočnost nekoliko ministra, podrška Martini Dalić i kakva je njezina politička budućnost, premijer je tada odgovorio da je važno da je proces uspio i da su ostvareni temeljni ciljevi.


Na određeni način Martina Dalić je time rehabilitirana, a postavljanje na čelnu poziciju u Podravci može se shvatiti i kao svojevrsna nagrada za to što je u trenutku kad je morala otići iz Vlade, na određeni način pokazala lojalnost premijeru, zbog kojeg se uostalom 2016. godine i vratila u politiku i HDZ koji je napustila u vrijeme Tomislava Karamarka.


Prije nego je postala saborska zastupnica 2012. godine, Dalić je bila ministrica financija u Vladi Jadranke Kosor.