Očekivano

Nagli rast korone među školarcima: Jučer je 20 novih slučajeva došlo iz skupine od 10 do 19 godina

Hina

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom", pojašnjava Andreja Ambriović Ristov s Instituta "Ruđer Bošković"Nagli rast korone bilježi se među školarcima, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je nakon 10 dana škole najviše oboljelih među onima u dobi od 10 do 19 godina.


Epidemiološka slika Hrvatske sve je lošija i to po svim parametrima, od dnevnog broja novooboljelih, hospitaliziranih, osoba na respiratorima i preminulih. Broj se značajno povećao u posljednja dva tjedna, što se vrlo vjerojatno može pripisati i početku školske godine.


Nakon tri mjeseca, naime, djeca su se vratila u zatvorene prostore i grupiraju se. Velika razlika oboljelih po dobnim skupinama vidljiva je prema grafovima koje nam je ustupio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, navodi dnevnik.
Jučer je pozitivan test dobilo 360 školaraca u dobi od 10 do 19 godina, što je gotovo 20 posto ukupnog broja slučajeva. Usporedimo li dnevnu statistiku oboljelih u zadnje tri srijede, uočljive su velike promjene: jučer je najviše oboljelih bilo u dobi od 10 do 19 godina, dok je prije dva tjedna najviše bilo onih između 20 i 60 godina.


Primjetno je i povećanje broja oboljele mlađe djece, do devet godina starosti, no ta krivulja nije toliko rasla kada se uspoređuje sa starijom djecom. Ipak ih je znatno više bolesno nego u slučaju populacije starije od 70 godina, što je i logično s obzirom na cijepljenje.


Kod dobne strukture zanimljivo je i da je jučer u svim dobnim skupinama više oboljelih žena nego muškaraca. Razlika je najdrastičnija u skupini od 30 do 39 godina, gdje je jučer pozitivan nalaz dobilo oko 130 muškaraca i oko 190 žena.


Dr. Andreja Ambriović Ristov s Instituta “Ruđer Bošković”, članica Znanstvenog savjeta, pojašnjava da trenutačna raspodjela oboljelih po dobnim skupinama nije neobična i to iz više razloga.


“Za delta soj je znanstveno dokazano da se brže i efikasnije širi kako među odraslima, tako i među djecom. Naravno da je početak školske godine pridonio bržem širenju i to je bilo očekivano. Djeca su se vratila u klupe, u grupama su i u zatvorenom”, pojašnjava Ambriović, donosi Jutarnji list.