Građani u čudu

Nad Rijekom se čuje buka avionskih motora; evo o čemu je riječ

P. N.

Foto Arhiva MORH/ T. Brandt

Foto Arhiva MORH/ T. Brandt

U narednom razdoblju, buka avionskih motora moći će se čuti na cjelokupnom području Republike Hrvatske tijekom dana, a povremeno i u večernjim satimaBrojni građani Rijeke su danas tijekom jutra čuli buku avionskih motora i zapitali se o čemu je riječ. Ministarstvo obrane jučer je objavilo priopćenje o izvođenju redovitih letačkih aktivnosti aviona Rafale nad Hrvatskom.


Dolaskom višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Oružane snage Republike Hrvatske, nastavljena je daljnja obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi Republika Hrvatska nastavila uspješno nadzirati i štititi svoj zračni prostor, javio je MORH u utorak.

Obuka pilota na avionima Rafale odvija se svakodnevno na području cijele Hrvatske uz poštivanje svih sigurnosnih normi i zakonskih propisa Republike Hrvatske.


Međutim, letenje nadzvučnim borbenim avionom (osobito u područjima u blizini aerodroma) nije moguće provesti bez buke avionskih motora.


Naime, riječ je o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako veliki dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku.


Slijedom navedenog, u narednom razdoblju, buka avionskih motora moći će se čuti na cjelokupnom području Republike Hrvatske tijekom dana, a povremeno i u večernjim satima.


Napominjemo pritom kako se tijekom provedbe planiranog letenja ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka, javlja MORH.


U slučaju probijanja zvučnog zida, Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će, kao i do sada, svojim službenim komunikacijskim kanalima te kroz medije na vrijeme obavijestiti javnost o takvim aktivnostima.


Zbog svega navedenog, Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske ovim putem građane mole za podršku pilotima tijekom njihove obuke, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke.


Podsjetimo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, odnosno Republika Hrvatska dolaskom Rafala u Hrvatsku vojsku, započela je dugoočekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana.