Epidemija

Nacionalni stožer: Nema novih zaraženih, a jedna žena je izliječena od koronavirusa

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Nova TV

Foto Screenshot Nova TV

Iz Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' otpuštena je žena kod koje je ranije bila potvrđena zaraza. Ukupno je dosad ozdravilo 7 posto zaraženih u HrvatskojNacionalni stožer civilne zaštite na redovitoj konferenciji za medije u 16 sati izvijestio je da od ponedjeljka ujutro nema novih zaraženih koronavirusom, a jedna je osoba otpuštena iz bolnice.


Iz Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” otpuštena je žena kod koje je ranije bila potvrđena zaraza.


U tijeku je 880 testova, a 25 ih nije dovršeno, rekao je ministrar zdravstva Vili Beroš.
Ukupno je dosad ozdravilo 7 posto zaraženih.


Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je kako zasad nema novih pozitivnih na koronavirus, ali da je još uvijek dosta uzoraka na testiranju.


– Javnost će biti izviještena tijekom dana ako bude potrebe. Na našoj klinici je smješten jedan teško bolesni, svi su drugi lakše bolesni, rekla je Markotić.


Naglasila je da na njezinoj klinici nema zaraženih liječnika.


– Kontakt u Zaraznoj je bio s liječnikom s Rebra. Dio naših liječnika i dio liječnika iz drugih institucija su bili u kontaktu s osobom s Rebra, kod koje je potvrđen koronavirus.


Njih šest je stavljeno u izolaciju, ostali nisu identificirani kao bliži kontakti. Svima su uzeti brisovi, nitko od djelatnika u Klinici za infektivne bolesti nije zaražen za sada niti ima pozitivan nalaz. Niti itko od kolega koji su bili u kontaktu ima simptome, objasnila je Markotić.


Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je kako su od subote do danas zaprimili 45 dojava o osobama koje krše samoizolaciju.


–  Preko 20 ljudi jučer i danas je u analizi i opservaciji. Išli smo s prekršajnim nalazima u iznosu od 8.000 kn i drugom kaznom: početna je 30.000 kuna, sljedeća je 60, a posljednja 120 tisuća kuna. Pozivam sve da se drže rješenja, kako bi svi zajedno bili zdraviji, rekao je Mikulić.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako su epidemiološki izvidi intenzivno u tijeku.


– Kontaktirali smo sve osobe koje su bile i koje su mogle biti u kontaktu s oboljelima, njih više od 600, rekao je Capak.


Dosad je u Hrvatskoj potvrđeno 56 slučajeva zaraze koronavirusom, a pod zdravstvenim je nadzorom više od 8460 osoba. Nastava se u cijeloj zemlji održava na daljinu, a u dijelovima zemlje kraće rade kafići, trgovine…