Samo u užem centru

Na ulicama tek po dvije-tri plave vrećice. Kako prvih dana funkcionira novi sustav s otpadom u Zagrebu

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Dio građana komentirao je da ionako otpad razvrstava od ranije, ali čini se da većinu to naprosto ne interesiraZAGREB – Prvi komentari glasili su: mora biti da su Zagrepčani već toliko naučeni na razvrstavanje miješanog komunalnog otpada da zbog toga nema više od dvije-tri plave »zagrebačke vrećice« u strogom centru grada gdje je u subotu 1. listopada navečer počela primjena novog sustava prikupljanja komunalnog otpada, dugo najavljivana i s napetošću očekivana. A onda se druge večeri pokazalo da većinu jednostavno nije briga za to. Taj je projekt za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, nakon godinu i pol dana njegove vlasti, biti ili ne biti. Ali ne i za građane.


Naime, zasad je novi sustav primijenjen samo u najužem središtu grada, koji primjerice ne zahvaća ni redakciju Novog lista smještenu u strogom centru, ali izvan obuhvata novih mjera. Svi ostali, dakle, bit će sukcesivno obuhvaćeni novim sustavom odvajanja, tek za nekoliko mjeseci ili godinu dana, ili više. A ono što je građane prvog dana jedino zanimalo bilo je: hoće li komunalni redari koji izriču kazne (za građane 700 do 1.000 kuna, za firme više) već prve večeri biti na terenu.


Zasad bez kazni


– Evo trčala sam za gradonačelnikom, pitala sam ga kad dolaze redari, rekao mi je da je tolerancija nekoliko dana, da kazni još neće biti. Sad mi je ok, stignemo sve razvrstati i odložiti, rekla nam je tijekom subote, prvog dana novog režima, a nakon Tomaševićeve press konferencije u centru, u Masarykovoj ulici, jedna od trgovkinja u trgovini cipela.
Kako je poznato, Tomaševićev sustav svodi se na to da otpad treba strogo odvajati, a ono što se naziva »miješani komunalni otpad«, što otprilike obuhvaća sve osim plastike, stakla, papira i metala, dakle ono što pri kuhanju i kućanskim poslovima ostaje kao miješani otpad, treba u centru grada odlagati u posebne »zagrebačke vrećice«, plave vrećice koje gradska vlast promovira kampanjom »Kužiš vrećice«, a koje se na području od HNK na Trgu Republike Hrvatske do ruba Zrinjevca i Šubićeve ulice, odlažu u vremenu od 20 sati do 22 sata svake večeri – bez kanti i spremnika. Takav sustav otprilike ima Bruxelles, i to ne izgleda lijepo u tom strogo zadanom terminu, ali u ostatku dana nema ružnih raznobojnih kanti ili spremnika za smeće koji nagrđuju grad. To je i razlog zašto je gradonačelnik Tomašević u subotu navečer zajedno s djelatnicima Čistoće bio u kamionima koji sakupljaju otpad u centru glavnog grada te pratio kako počinje funkcionirati novi režim.


Foto D. Kovačević


No, novinari koji su zajedno s njim prolunjali gradom našli su prve večeri doslovno dvije ili tri plave vrećice (koje se inače mogu kupiti na skoro svakom kiosku i trgovini u gradu, i koštaju svega nekoliko kuna) na lokacijama gdje je prikupljanje na nov način počelo. Dio građana komentirao je da ionako otpad razvrstava od ranije, ali čini se da većinu to naprosto ne interesira, ili se pak radi o namjernim opstrukcijama novog sustava. U svakom slučaju, gradska vlast predvođena Tomaševićem upravo ovaj projekt, zajedno s micanjem automobila iz centra i promocijom bicikala i romobila kao ekološki prihatljivijom vrstama prijevoza, smatra svojim trenutno najbitnijim projektom.


Skuplji odvoz


Ta priča naravno ima širu pozadinu – cilj je uređenje sustava koji je u vrijeme Milana Bandića bio okrenut protežiranim firmama u sustavu prikupljanja otpada, dok Tomašević sustav želi i modernizirati, ali i »očistiti«. No, za većinu će zapravo odvoz biti skuplji nego dosad, koliko god da se želi potaknuti odvajanje.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegova glasnogovornica Dinka Živalj obišli su u subotu navečer zaposlenike gradske čistoće i s njima se provozali u kamionu.


– Došli smo vidjeti kako stvari funkcioniraju na terenu, ide li sve kako treba. Htjeli smo biti dio ovog prvog odvoza. Tijekom prvih tjedan dana ćemo pokupiti sve kante iz centra, ne može se sve odjednom. Danas smo od šest tisuća uspjeli pokupiti tisuću, nadamo se da će se tim tempom i nastaviti, kazali su.


– Trenutno nema toliko ZG vrećica na ulicama. Stvar je u tome što je većina građana jučer izbacila svoj otpad u običnim vrećicama i nisu stigli napuniti nove. Očekujemo da će ih već narednih dana biti više. Dobivamo povratne informacije od građana, sve u svemu dobro funkcionira i građani pozitivno reagiraju, kazala je Živalj.


Treba vremena


Prvog dana novog modela sakupljanja komunalnog otpada Tomašević je u Masarykovoj ulici otvorio prvi podzemni spremnik, kojih će u centru grada do proljeća sljedeće godine biti 50-ak. Poručio je da s prvim danom novog modela sakupljanja otpada u Zagrebu počinje proces koji će trajati i da će »trebati vremena da se sve posloži« te je istaknuo da im nije u cilju kažnjavanje građana, već uvođenje reda.


– Sada ne počinje odjednom velika promjena koja će se odmah vidjeti. Danas počinje proces koji će trajati. Trebat će vrijeme da se to sve posloži, ali nigdje to nije išlo preko noći. Vjerujem u građane i da će Zagreb dosegnuti europski prosjek odvajanja otpada, rekao je Tomašević. On ističe da se gradska uprava odlučila za model koji se temelji na fiksnoj cijeni usluge od 45 kuna za kućanstva, te varijabilnoj cijeni usluge kroz kupnju »ZG vrećica«, jer je on najjeftiniji iz perspektive opreme i tehnologije koja je potrebna, kaže.


Zagrebačka vlast novim modelom želi povećati postotak odvajanja otpada, smanjiti količine miješanog otpada koji se odlaže na Jakuševcu, uspostaviti pošteniji sustav u kojemu će oni koji odvajaju plaćati manju cijenu usluge, te ukloniti spremnike na javnim površinama.


Komunalni redari neće otvarati vrećice


Tomašević je, demantirajući dezinformacije, naglasio da komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećica.


– Radnici Čistoće ni komunalni redari neće otvarati sadržaj ZG vrećice, to se radi isključivo ukoliko se miješani otpad ne odlaže u službenim vrećicama. Ukoliko građani ne žele odvajati, to je njihov izbor, ali će plaćati veću cijenu jer će plaćati više vrećica, objašnjava Tomašević, dodajući da je dosad prodano više od pola milijuna paketa ZG vrećica. Po njemu, to je dokaz da građani žele red. No, puno je i onih koji misle da zagrebačka vlast građane uopće nije motivirala na nov sustav, nego da je njihova kampanja kontraproduktivna, jer ispada da se Tomašević i njegovi partneri i ne bave ničim drugim nego ovim vrećicama, a nitko još ne zna kakvi će računi građanima zapravo biti ubuduće isporučeni, kako je to prošlog tjedna poručeno iz HDZ-a.