Nova pravila

Na ‘Tuđmanu’ zgrozili taksiste, razbjesnili putnike: ‘Ukinut je besplatni ulazak na 10 minuta’

Portal Novilist.hr

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Od petka je desetminutno besplatno zaustavljanje automobilom dozvoljeno samo u Kiss & Fly zoni, na vijaduktu, kao najbližoj točki putničkog terminalaZAGREB Uprava Zračne luke Franjo Tuđman od 3. svibnja uvela je novi tarifni sustav parkiranja na aerodromskom parkingu. Na ulaznoj rampi parkirališta u petak je stajao zaposlenik aerodroma i svakom vozaču govorio da mora platiti 27 kuna za ulazak, piše Novac.


Očekivano, svaki put je stiglo i pitanje zašto, a mladi djelatnik je već imao pripremljen odgovor:


– Ukinuta je usluga besplatnog ulaska na 10 minuta.
Ovaj novitet došao je bez ikakve najave, zbog čega su građani bili, u najmanju ruku, iznenađeni. Njihovo nezadovoljstvo moglo se vidjeti na svakom koraku. Dok su gunđali na putu do zgrade, plaćali karte na automatu ili pak dok su se svađali sa zaštitarima. Tih deset minuta građani su koristili kako bi pokupili nekoga tko je upravo sletio na aerodrom.


Usluga uobičajena na svim aerodromima, na zagrebačkom aerodromu je vrijedila dvije godine, od njegova otvaranja. Primjerice, u Parizu, Veneciji i Beču usluga besplatnog parkiranja je 10 minuta, u Ljubljani 15, a u Budimpešti pet minuta.


‘I što da sada radimo? Gdje možemo besplatno parkirati deset minuta i pričekati prijatelja koji je upravo sletio?’


– Nigdje, morate platiti 27 kuna!, odgovara zaštitar, koji je zapravo svih prevario, a Zračna luka je na tome dobro zaradila.


Naime, od petka je desetminutno besplatno zaustavljanje automobilom dozvoljeno samo u Kiss & Fly zoni, na vijaduktu, kao najbližoj točki putničkog terminala. Dosad je tamo bio predviđen samo dolazak putnika, a sada vrijedi i za odlazak s aerodroma. No, ljude koji su u petak na deset minuta došli na parkiralište nitko o tome nije obavjestio, pa su u vjetar bacili 27 kuna.Da bi putnik koji je sletio na aerodrom i u prizemlju pokupio prtljagu na karuselu stigao do Kiss & Fly zone mora izaći iz zgrade aerodroma te se pokretnim stepenicama s vanjske strane popesti na prvi kat i tamo uskočiti u auto ili taxi koji ga čeka. Za domaće ljude možda jednostavno, ali za strance sigurno prilično komplicirano.


U Zračnoj luci službeno nisu objasnili zbog čega je ukinuto desetminutno besplatno pakiranje na parkiralištu, ali Novac neslužbeno doznaje kako je to učinjeno zbog taksista koji nisu platili godišnju kartu za taxi stajalište, koje se nalazi u prostoru parkirališta. Naime, oni su koristili tih deset besplatnih minuta te su ulijetali na parkiralište, skupljali putnike, izlazili van i na taj način, govore nam u Zračnoj luci, usporavali protok prometa na parkiralištu.


Stoga je jasno da su osim građana ova odluka posebno uznemirila taksiste koji odbijaju dati 27 kuna samo da pokupe putnika. Zato su pronašli dva alternativna načina kako da ‘pobijede sistem’. Prvo, uopće ne uđu na parkiralište, nego parkiraju auto na prilazu ispred rampe i onda zovu putnika da se prošeće do njih. Drugi su se pak okrenuli Kiss & fly opciji, koju iskorištavaju da uđu u Zračnu luku i na odlaznom terminalu pokupe putnike, piše Novac.


više vijesti