Crni rekordi u PGŽ-u

Na riječkom području virus se najviše širi unutar obitelji: ‘U tvrtkama nemamo neke veće klastere’

Barbara Čalušić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Očekujemo da će mjere dati rezultate kroz nekoliko tjedana, nakon što se epidemija iscrpi unutar obitelji, kaže RončevićRIJEKA – Jučerašnji dan bio je još jedan dan crnih rekorda u zemlji, a veliki skok zabilježila je i Primorsko-goranska županija, približivši se brojci od gotovo pet stotina novih slučajeva. Tako su u PGŽ-u jučer evidentirana 492 nova slučaja zaraze, a broj aktivnih slučajeva popeo se na 2.960.


U Kliničkom bolničkom centru Rijeka preminulo je petero zaraženih osoba, a sveukupno su se u riječkoj bolnici jučer nalazila 122 pacijenata s dijagnozom COVID-19, među kojima je pomoć respiratora trebalo 16 pacijenata.


Obitelji najveća žarišta


– Imamo rekordan broj novooboljelih od 492 slučaja na učinjenih oko 950 testova. Udio pozitivnih je porastao, no sve to moramo gledati u okviru određenih dnevnih oscilacija, što ujedno ne znači da je situacija dobra. Međutim, dobra je vijest da se unatoč velikom pritisku u PGŽ-u svi segmenti nose s ovom epidemijom, tako da su u KBC-u Rijeka proporcionalno broju aktivnih slučajeva smještena 122 bolesnika, od čega je 16 na respiratoru. Sve to je četiri do pet posto ukupnog broja aktivnih slučajeva u PGŽ-u koji danas iznosi 2.960 ljudi.
Prostornom distribucijom i dalje dominira regija Rijeke i okolice koja zauzima 67 posto ukupnog broja novooboljelih, slijede Liburnija, crikveničko-vinodolska regija i Krk, sa znatno manjim udjelom, dok je u ostalim dijelovima PGŽ-a broj novih slučajeva sporadičan. Najosjetljivija skupina, stariji od 65 godina, zastupljeni su s 14,43 posto, što znači da se nije još dogodio velik proboj koji bi poremetio postotak udjela u broju novih slučajeva u ovoj osjetljivoj skupini, koji se u pravilu kreće od 14 do 17 posto.


Dominira radno aktivna populacija koja zbog posla boravi u kolektivima, no nismo zabilježili epidemijske klastere u kolektivima, što znači da je dobro organizirana protuepidemijska zaštita unutar samih organizacija, kao što je to uostalom slučaj sa školama, izjavio je jučer glavni županijski epidemiolog dr. Dobrica Rončević.


Potvrdio je da se u ovom trenutku epidemija koronavirusa u PGŽ-u intenzivno širi, a kako je kazao, dijelom je to posljedica slobodnog vremena u kojem se, prema njegovim riječima, primarno epidemija širila među stanovništvom. Trenutno je širenje uglavnom prisutno unutar obitelji, koje se detektiraju kao najveća žarišta i gdje jedan zaraženi član kroz nekoliko tjedana dovede do pojave više novih slučajeva unutar svog obiteljskog kruga.


Rast broja umrlih


– Očekujemo da će mjere dati rezultate kroz nekoliko tjedana, nakon što se epidemija iscrpi unutar obitelji. Računamo da će onda biti smanjeno širenje koje je povezano s korištenjem slobodnog vremena, uključujući i grupiranja izvan radnog vremena. Što se tiče domova za starije, u nekoliko je domova aktivna epidemija zasad s manjim klasterima, provode se odgovarajuće mjere koje su se i prije primjenjivale i za koje očekujemo da će i u ovoj situaciji dati rezultate. Ukupan broj oboljelih u domovima nije velik i kreće se oko dvadesetak korisnika domova za starije, a isti je broj i zaraženih djelatnika, kazao je Rončević.