Prognoza

Stiže osvježenje: Na riječkom području kiša i grmljavina, evo kako će biti za produženi vikend

Portal Novi list, Hina

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjostiVrijeme će u Hrvatskoj biti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, više će oblaka biti u zapadnim predjelima, gdje je uz jači razvoj oblaka moguća mjestimična kiša i grmljavina, ponajprije u unutrašnjosti Istre i na širem riječkom području, najavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).


Dalmacija će biti najsunčanija. Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren južni i jugozapadni.


Na Jadranu u početku slabo, a od sredine dana i umjereno jugo i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka između 28 i 33 Celzijeva stupnja.


DHMZ
Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.


A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.


U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.


Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.