SDP-ov kandidat za EP

Na putu biciklom Bojan Glavašević posjetio Dachau: “Ovdje vidimo što se događa kada radikalna desnica dođe na vlast”

P. N.

Foto facebook

Foto facebook

"Ovdje možemo vidjeti koliko je važno da ostanemo vjerni lekcijama i vrijednostima koje su uklesane u hrvatski Ustav, a koje smo naučili nakon Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, a to su antifašizam i - nikad više”, poručio je GlavaševićKandidat na listi SDP-a na izborima za Europski parlament Bojan Glavašević posjetio je danas Memorijalni centar koncentracijskog logora Dachau u Njemačkoj.


“Na putu biciklom od Bruxellesa do Zagreba, stao sam u Dachauu. Na ovom mjestu, bolje nego igdje drugdje, možemo vidjeti što se događa kada radikalna desnica dođe na vlast i koliko je važno da ostanemo vjerni lekcijama i vrijednostima koje su uklesane u hrvatski Ustav, a koje smo naučili nakon Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, a to su antifašizam i – nikad više”, poručio je Glavašević te dodao da “mi danas trebamo i moramo biti brana radikalnoj desnici da naša društva ne pretvore u noćnu moru”.


Nakon obilaska Memorijalnog centra, Glavašević je kazao kako je duboko potresen slikama koje je vidio u vrlo opširnom muzejskom opusu gdje je na vrlo izravan i direktan način objašnjeno što se točno dogodilo u prvom koncentracijskom logoru osnovanom na tlu Njemačke 1933. godine.


Foto Facebook
“Iako su mi povijesne činjenice dobro poznate, svejedno sam dirnut i potresen. Nikada više. Ipak, ohrabruje me to što smo u Memorijalnom centru vidjeli velike skupine mladih ljudi koje sa znatiželjom slušaju svoje vodiče”, kazao je Glavašević, koji je kratko razgovarao s pripadnicima njemačke vojske koji su se u sklopu edukacije i učenja o prošlosti u tom trenutku našli u centru.


Glavašević je izrazio žaljenje zbog stvaranja atmosfere netrpeljivosti u hrvatskom društvu što je direktna posljedica, kako je rekao, “ulaska radikalne desnice u vladajuću većinu”. 


“Hrvatska je na putu da skrene desnije no ikad i zbog toga svi trebamo biti zabrinuti. Dodajmo tome da je vladajuća većina sklopljena na prevari birača i imamo situaciju koja nas sve skupa treba mobilizirati u borbi za miroljubivo, zdravo i uključivo društvo”, zaključio je Glavašević.