Kmemoracija

Na Plitvicama obilježena 32. obljetnica pogibije Josipa Jovića

Zlatko Crnčec

Počast žrtvi Josipa Jovića odali su i predsjednik Zoran Milanović, ministar Davor Božinović / Foto KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Počast žrtvi Josipa Jovića odali su i predsjednik Zoran Milanović, ministar Davor Božinović / Foto KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Tom je prilikom održan i poseban prigodni program u sklopu kojeg su 23 nova pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko dobili ambleme 


PLITVICE – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Plitvicama je danas obilježena 32. godišnjica pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića. Tom je prilikom održan i poseban prigodni program u sklopu kojeg su 23 nova pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko dobili ambleme. Vijence su položili predsjednik Republike Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ličko-senjski župan Ernest Petry i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata – Udruga ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko ‘90, udruga Tigar ‘90./’91. Rakitje, udruga posebne jedinice policije Kumrovec ‘90., udruga specijalne policije iz udruge Prvi hrvatski redarstvenik.


Božinović je rekao da su »dečki iz Rakitja, Lučkog i Kumrovca prije 32 godine akcijom sprečavanja neprijatelja u naumu da strateški odsiječe sjever i jug Hrvatske pokazali da smo počeli stvarati snage sposobne za najsloženije zadaće«.


Minuta šutnje u Saboru 


Hrvatski sabor počeo je sjednicu odavanjem počasti minutom šutnje Josipu Joviću, prvom poginulom hrvatskom redarstveniku 1991. godine.
Josip Jović poginuo je na Plitvicama na tzv. Krvavi Uskrs, 31. ožujka 1991.
– To je bio početak Domovinskog rata i žrtve hrvatskog naroda, kazao je potpredsjednik Sabora Ante Sanader.
Josip Jović je 5. kolovoza 1990. postao pripadnik jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje. Poginuo je na Uskrs 31. ožujka 1991. na Plitvičkim jezerima, na dan koji je ostao zapamćen kao Krvavi Uskrs. Imao je 22 godine.
Pokopan je uz sve vojne počasti na mjesnome groblju u Aržanu. Osnovna škola koju je pohađao u Aržanu danas nosi njegovo ime. (H)

– To je bila poruka ohrabrenja hrvatskoj javnosti, ali i poruka neprijatelju da zna na kakvu će naići odlučnost hrvatskog čovjeka da brani svoju grudu. Hrvatska policija je obavila prve ratne zadaće u Hrvatskoj i dala prve žrtve, što je vjerojatno jedinstven primjer u svijetu sudjelovanja policijskih snaga u obrani države u ratu, rekao je Božinović. Dodao je da su na tu ulogu hrvatske policije itekako ponosni, a »obljetnice koristimo ne bismo li mlađim generacijama poslali poruku kako je stvorena hrvatska država, tko ju je branio i tko je danas brani«.


Dodao je kako je od 2017. u specijalnu policiju uloženo 27 milijuna eura, te da »sve ulaganje u policiju, opremu i materijalni status čini taj posao atraktivnim«.


Molitvu je predvodio biskup Jure Bogdan koji se zapitao – što bi od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo hrabrih branitelja.


Kao kršćani prosvijetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa i njegova uskrsnuća ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može i neće izgubiti. Čovjek može zaboraviti, krivo vrednovati žrtvu, ali Bog ne zaboravlja, rekao je Bogdan.


Do akcije policije 31. ožujka 1991. došlo je jer su pobunjeni Srbi zauzeli tamošnju policijsku postaju. Prilikom akcije ranjeno je sedam pripadnika ATJ-a Lučko, a poginuo je bio i jedan pripadnik srpskih pobunjenika. Uhićen je bio dužnosnik Srpske demokratske stranke Goran Hadžić.