Podrška novinarima

‘Na okupaciju HRT-a odgovaramo nezapamćenim bojkotom’: Udruge i sindikati najavili prosvjed u subotu ispred Novinarskog doma

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Politička je odgovornost, prvenstveno onih sada na vlasti, što su omogućili – činjenjem ili propustima – da HRT ne predstavlja javni medijski servis kakav zaslužujemo, nego se putem njega omogućava relativiziranje ili normalizacija pojava koje u demokratskom društvu nisu dobro došle, ističuZAGREB Širenje podrške bojkotu HRT-a bila je tema press konferencije uključenih organizacija civilnog društva. Istaknuto je da je “politička odgovornost, prvenstveno onih sada na vlasti, što su omogućili – činjenjem ili propustima – da HRT ne predstavlja javni medijski servis kakav zaslužujemo, nego se putem njega omogućava relativiziranje ili normalizacija pojava koje u demokratskom društvu nisu dobro došle.“


– Čini se da u cijeloj Europi nema takvog slučaja da se bojkotu javnog medijskog servisa, što su ga pokrenule organizacije civilnog društva i sindikati, pridružuje i značajan dio opozicije. Ovo je itekako političko pitanje, istaknula je na konferenciji za novinare Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga:


„Ako HDZ smatra da je najodgovorniji za stanje u ovoj državi u posljednjih 30 godina, onda neka preuzme odgovornost i za stanje oko HRT-a: moraju dozvoliti novinarima da rade svoj posao u uvjetima koji omogućavaju profesionalnost – maknuti svoje prste od uređivanja medija, a s druge strane trebaju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati javnim novcem.“
„Kad smo otvarali velike korupcijske afere i otvarali priče o pljačkama u cestogradnji i drugim sektorima“, podsjetio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, „mi smo prvo objavljivali, a onda prijavljivali – i tada smo vjerovali da će nas više štititi mediji, nego policija.“


„Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) već deset godina upozorava na HRT-ovo nepoštivanje postotaka neovisne produkcije, netransparentno i netočno iskazivanje programskog proračuna, nejasne procedure naručivanja programa od vanjskih produkcija, te na nepoštivanje prava autora koji proizvode program. Iz navedenih razloga smatramo da HRT ne djeluje kao javni servis“, istaknuo je Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, u pisanoj poruci.


„Tužbe upućene prema novinarima znače da se krši jedna od vrijednosti koje bi HRT trebao poštivati, a to je univerzalnost: da svima svugdje i na svaki način omogući izražavanje i razmjenjivanje različitih stajališta i ideja“, upozorio je Nikola Baketa, član Programskog vijeća HRT-a, zabrinut što HRT odstupa od misijskih ciljeva koje je potpisao u Ugovoru s Vladom koji je stupio na snagu početkom 2018. godine.


Kako točno provode bojkot?


Udruge i sindikati koji su pokrenuli bojkot HRT-a 18.2.2019. odlučile su bojkotirati HRT na sljedeći način:


1. NE daju izjave za HRT (ni radio ni televiziju ni portal)


2. NE sudjeluju u emisijama HRT-a


3. NE pozivaju HRT na javne događaje koje organiziraju.


Ali, ako se HRT-ova ekipa pojavi na našem javnom događaju, omogućuju im pristup, tj. poštuju njihovo pravo da obavljaju svoj posao u javnom prostoru.


– Ne možemo niti želimo zabraniti novinarima da snimaju događaje u javnom prostoru, ali možemo odbiti dati (posebne) izjave za HRT.


Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda.


Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.


Vidimo se na novinarskom prosvjedu u subotu 2.3.2019. u 12:05 ispred Novinarskog doma, poručuju.