Hrvatska bira

Na lokalne izbore u Hrvatskoj do 16:30 sati izašlo 35.54% birača, 22 tisuće više nego 2017.

Tihana Tomičić, P. N.

Glasovanje u Klani / Snimio Sergej DRECHSLER

Glasovanje u Klani / Snimio Sergej DRECHSLER

Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izboreDanas se u Hrvatskoj održavaju lokalni izbori. To znači da se biraju načelnici, gradonačelnici i župani, te općinska i gradska vijeća i županijske skupštine u svih 555 lokalnih jedinica, kao i 20 županija i Gradu Zagrebu.


U Zagrebu se uz to biraju i nova vodstva mjesnih odbora, a slično je i u nizu drugih jedinica, gdje se biraju mjesni odbori ili gradske četvrti.


Do 16,30 sati glasovalo 22 tisuće birača više nego 2017.


NOVO! Na lokalne izbore do nedjelje poslijepodne izašlo je nešto više birača nego prije četiri godine, unatoč pandemiji koronavirusa, ali i posljedicama koje je razorni potres iz prosinca ostavio na Banovini.
Do 16,30 sati glasovalo je 35,54 posto birača, dok je prije četiri godine to učinilo njih 35,15 posto, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).


To je 22 tisuće birača više nego 2017., rekao je glasnogovornik i član DIP-a Slaven Hojski za Hrvatski radio.


Od tri milijuna i 660 tisuća onih s pravom glasa, svoje je biračko pravo iskoristilo milijun i 210 tisuća birača.


Među županijama, najbolja izlaznost je u Ličko-senjskoj županiji (47,2 posto), a najlošija u Osječko-baranjskoj županiji (33,46 posto).


U glavnom gradu, Zagrebu, glasovalo je 34 posto, malo manje nego prije četiri godine kada je glasovalo 34,24 posto birača.


U Rijeci izašlo 28,2% birača, mrvicu više nego prije 4 godine


Slična je izlaznost u Splitu (33,7 posto), a manja u Osijeku (28,7 posto) i Rijeci (28,2 posto).


Odaziv u Rijeci time je ostao standardno nizak, premda je u postotku čak mrvicu viši nego na lokalnim izborima 2017. godine. Prije četiri godine do 16.30 sati glasovalo je 27,72% riječkih birača.


Dobra je izlaznost i na Banovini, tj. u Sisačko-moslavačkoj županiji – 37,4 posto. Tamo se glasuje i u 25 šatora.


Birači mogu glasovati do 19 sati, kada se biračka mjesta zatvaraju i prestaje dvodnevna izborna šutnja za koje izborni sudionici ni na koji način nisu smjeli predstavljati ni sebe, ni svoje programe.


Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 21 sat, pa ih osvježavati svakih 15 minuta.


NOVO! 16:01 Želju glasovati na nedjeljnim lokalnim izborima izrazilo je nešto više od 2. 200 osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji.


Naime, birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.


Tu je želju izrazilo 870 birača pozitivnih na koronavirus i 1. 351 u samoizolaciji, kazao je u nedjelju poslijepodne Slaven Hojski, glasnogovornik i član Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


Birač pozitivan na koronavirus, kojemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, glasuje ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja, ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.


Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač je dužan članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.


Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.


Hrvatska ima iskustvo glasovanja zaraženih koronavirusom i onih u samoizolaciji, a prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine.


Unatoč sumnjama i strahovanjima, izbori se nisu pokazali kao širitelj zaraze koronavirusom.

Foto galerija: Lokalni izbori u Rijeci, Opatiji, Poljanama, Klani, Mošćeničkoj Dragi, Čavlima, Jelenju, Viškovu i Kastvu Foto: Sergej DrechslerNOVO! 14:23 Na jednom biračkom mjestu u Sisku, u prostorijama Osnovne škole Viktorovac, nakratko je prekinut postupak glasovanja nakon što je jedan muškarac, kako kažu svjedoci, ondje došao s većim brojem glasačkih listića.


Incident se dogodio u 12,12 sati, kada je biračkom mjestu pristupio jedan muškarac.


Budući da je narušavanjem javnog reda i mira izazvao incident, pozvana je i policija koja je ubrzo intervenirala.


Kako je za Hinu potvrdio glasnogovornik Policijske uprave sisačko-moslavačke Dario Kačmarčik, muškarac je doveden u prostorije policije na obavijesni razgovor, a glasanje je nastavljeno.


U Gradskom izbornom povjerenstvu također su potvrdili dojavu o incidentu, ali o detaljima još nisu mogli govoriti. No, kako su rekli neki svjedoci, muškarac je došao s većim brojem glasačkih listića, što je izazvalo prijepore.


Inače, kažu iz GIP-a, drugih dojava o nepravilnostima na biračkim mjestima, do 14 sati nije bilo.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ


NOVO! 13:54 Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.


U gradskom izbornom povjerenstvu kažu da je to jedna ozbiljna pritužba birača i stranaka.


Njima je stranka Možemo! prijavila da su tijekom jutra zaprimili niz prijava birača da im sa četiri telefonska broja stiže poruka kojom se sugerira da glasaju za tu političku platformu, a Povjerenstvo je taj dopis proslijedilo HAKOM-u na daljnje postupanje, uz molbu da blokiraju četiri telefonska broja koja su navedena u prijavi.


U Povjerenstvu kažu da nisu imali drugih većih kršenja izbornih pravila i da izbori teku regularno.


No, na nekim mjestima uočeno je da su neki birači zaokruživali svoj izbor grafičkom olovkom zbog čega je povjerenstvo zatražilo da se glasuje kemijskom olovkom, dok su na nekim mjestima članovi biračkih odbora nosili zaštitnu masku ispod nosa.


Najveći odaziv u Donjem Gradu, a najmanji u Donjoj Dubravi 


Ranije u nedjelju povjerenstvo je dobilo dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika zbog čega su pozvali biračke odbore da biračima, bez da ih prethodno pitaju, uruče sva četiri listića, bez pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.


To, kažu, nije bila masovna pojava, a razlog je u tome što su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne izbore, održavaju i mjesni izbori na kojima se biraju članovi Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora.


U Zagrebu se do 11,30 sati na izbore odazvalo ukupno 15, 39 posto birača, što je neznatno manje nego na prvom krugu izbora 2017. kad je odaziv do 11,30 15,40 posto.


Najveći odaziv po gradskim četvrtima zabilježen je u Donjem gradu i iznosi 17,27 posto, a najmanji od 13,17 posto u Donjoj Dubravi i u četvrti Pešćenica-Žitnjak gdje je glasovalo 13,72 posto birača.


NOVO! 13:00 Brojni građani žale se na čekanje u dugim kolonama pred biralištima u Opatiji i Rijeci.


Foto facebook

Kolona u Opatiji / Foto facebook


NOVO! 13:00 Dvojica muškaraca agitirala su za jednog gradonačelničkog kandidata, kao i kandidatkinju za županicu, s iste liste, pred biračkim mjestom na Pehlinu, kako javljaju očevici. Intervenirala je policija.


NOVO! 12:46 Glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski ocijenio je izbornu nedjelju „uobičajenom“ što se tiče prigovora i dojava o izbornim nepravilnostima.


Dojave o nepravilnostima koje stižu, uobičajene su za izborni dan, a najviše ih je zbog objava novih statusa na društvenim mrežama te kršenja izbore šutnje, naveo je Hojski.


Primijetio je i kako je na nedjeljnim izborima, na kojim se odlučuje tko će u iduće četiri godine biti lokalna vlast, „dosta velika nervoza“ između pojedinih političkih stranka koje se međusobno optužuju da druga strana objavljuje nešto protiv njih.


Hojski kaže kako je do podneva bilo i nekoliko neželjenih sms-ova koji su blokirani preko HAKOM-a.


Za sada je to uobičajeno, ništa što bi odskakalo od redovitog izbornog dana, odnosno rada DIP-a i nižih izbornih povjerenstva, ocijenio je.


Najavio je da će DIP oko 15 sati imati precizne podatke koliko je osoba pozitivnih na koronavirus i onih u samoizolaciji izrazilo želju glasovati.


Zaključno sa subotom, to je učinilo 255 osoba pozitivnih na covid i 477 njih u samoizolaciji.


Birači pozitivni na koronavirus ne mogu na biračko mjesto pa njima dolaze članovi biračkog odbora i tada glasuju ispred ulaza u stan, odnosno kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Birač pozitivan na koronavirus ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.


Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.


NOVO! 12:16 Prema informacijama iz Gonga, lokalni izbori su tijekom dopodneva prošli relativno mirno, ali uz mnoštvo pritužbi građanki i građana.


 


Pritužbe su bile zbog kršenja izborne šutnje, pritužbi na biračke odbore, upita o biračkim mjestima i mogućnostima glasanja ukoliko su birači u samoizolaciji ili bolesni, izvijestili su iz Gonga.


U prvim satima od otvaranja biračkih mjesta Gong je zaprimio desetak pritužbi na biračke odbore da pitaju građane i građanke žele li glasati samo za gradonačelnika odnosno gradonačelnicu ili i za preostale liste.


“Gong je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva, a oni su nas povratno informirali kako se ne radi o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica. Navode da su upoznati sa slučajevima te su poslali upozorenje svim biračkim odborima da nude sve listiće svim biračima i biračicama”, naveli su iz Gonga.


Sukladno pritužbama koje su zaprimili, iz Gonga su zatražili od Državnog izbornog povjerenstva da istraži poruke koje se šire SMS-ovima i društvenim mrežama, a njihov sadržaj je dogovaranje prijevoza birača iz Bosne i Hercegovine u Makarsku. U poruci se, kako navodi Gong, spominje osiguran prijevoz i ručak za sve simpatizere određene stranke.


Od DIP-a su zatražili provjeru autentičnosti izvora i odgovor na pitane je li osiguranje ručka utjecaj na birače i je li sporno da se prijevoz nudi samo određenim simpatizerima stranke, što podrazumijeva da to nije dostupno svima koji bi željeli glasati. Također, upitali su i radi li se tu o neprijavljenim donacijama.


Građani i građanke vrlo često nas kontaktiraju s upitima kako da glasaju od kuće ukoliko su u izolaciji ili samoizolaciji ili pak bolesni. Naglašavamo kako dopodne mogu kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće, izvijestili su iz Gonga.


Zaprimili su i nekoliko pritužbi da su izmještena pojedina biračka mjesta te apelirali na građane da prije izlaska na biralište potraže u Registru birača adresu svog biračkog mjesta.


Ostale prijave se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, prije svega na društvenim mrežama.


Gong je zaprimio i pritužbu jedne stranke koja se požalila da netko u njihovo ime šalje lažne poruke građanima i građankama. Slučaj je prijavljen DIP-u.


Gong tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i zaprima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih. Gong se može kontaktirati putem e-maila [email protected], telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, stoji u priopćenju.


NOVO! 12:00 Na lokalne izbore u Republici Hrvatskoj do 11:30 sati izašlo je 15,47 posto birača. To je gotovo isto kao i 2017. kada ih je glasovalo 15, 98 posto.


Te je podatke u nedjelju u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo, koje će slijedeće podatke o izlaznosti objaviti u 17 sati.


U Primorsko -goranskoj županiji na izbore je do 11:30 sati izašlo 14,29 posto birača, dok je u Ličko-senjskoj županiji glasovalo 20,67 posto birača.


U Gradu Zagrebu izašlo je 15,39 posto birača, u Splitsko-dalmatinskoj županiji 15,66 posto, u Dubrovačko-nerevtanskoj županiji 18,95 posto birača, a u Karlovačkoj županiji 17,08 posto.


U Varaždinskoj županiji glasovalo je 17, 4 posto birača. Prilično dobar odaziv ima i potresom pogođena Sisačko-moslavačka županija (16, 7 posto).


Od četiri velika grada, najveću izlaznost ima Zagreb (15, 4 posto), Split (14, 4 posto), Osijek (13 posto) i Rijeka (12, 4 posto).


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ


 


 


NOVO! 11:55 Glasovali su kandidati za riječkog gradonačelnika Davor Štimac i Marko Filipović te kandidat za župana Zlatko Komadina.


Davor Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER

Davor Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER


Zlatko Komadina /Snimio Sergej DRECHSLER

Zlatko Komadina /Snimio Sergej DRECHSLER


Marko Filipović / Snimio Sergej DRECHSLER

Marko Filipović / Snimio Sergej DRECHSLER


NOVO! 11:41 Unatoč tome što izravno ne provodi lokalne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u nedjelju prijepodne obraćali su se građani, ali i pojedine političke stranke zbog prigovora i upita, pa su iz DIP-a ponovili da su za to nadležna općinska, gradska i županijska povjerenstva.


Povjerenstvo je, kaže glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, zaprimilo više upita postupaju li birački odbori ispravno kada birača pitaju želi li glasovati za sve vrste izbora ili samo za neku.


Iz Zagreba, gdje se osim gradonačelnika i Gradske skupštine, u nedjelju biraju i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, od nekolicine birača stigle su pritužbe da ih se pitalo žele li glasovati samo za gradonačelnika.


DIP ističe da je birački odbor dužan svakom biraču omogućiti da glasuje za onu vrstu izbora za koju je utvrdio da ima pravo, a birač ima pravo odbiti glasovati, tj. preuzeti glasački listić za pojedenu vrstu izbora.


To konkretno znači da birač ima pravo odbiti glasovati za, primjerice, vijeće svog mjesnog odbora.


Dakle, ako je birački odbor pitao birača želi li glasovati za sve vrste izbora, time nije postupio pogrešno, niti se ta radnja biračkog odbora može okarakterizirati kao želja biračkog odbora za manipulacijom birača i njegovog biračkog prava, naglašava DIP.


DIP-u pisali i iz Možemo!


DIP-u je pisala i politička stranka, odnosno platforma Možemo, navodeći da je zaprimila niz prijava birača da im sa tri telefonska broja stiže poruka kojom im se sugerira da glasaju za Možemo!.


„Ovim putem unaprijed ističemo da naša stranka niti itko iz naše kampanje nema nikakve veze s ovom porukom te ju doživljavamo kao pokušaj da se našu kampanju diskreditira za ometanje izborne šutnje“, navodi ta platforma i to pripisuje „pokušaju ekstremne desnice“.


“Vjerujemo kako je riječ i o pokušaju ekstremne desnice da na taj način pokuša mobilizirati svoje simpatizere”, piše stranka koja je svoju prijavu, osim DIP-a proslijedila i HAKOM-u, kako bi se saznalo tko šalje te neprimjerene poruke i lažno se predstavlja.


NOVO! 11:37 Pred nekim biračkim mjestima stvaraju se gužve te građani čekaju u redu, kao što je slučaj s biralištem u riječkom Domu mladih.


Glasači čekaju u redu ispred Doma mladih Rijeka / Snimio Andrej PETRAK

Glasači čekaju u redu ispred Doma mladih Rijeka / Snimio Andrej PETRAK


NOVO! 11:35 U Rijeci su na birališta izašli kandidat za gradonačelnika Nikola Ivaniš s obitelji te kandidat za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović.


Nikola Ivaniš s obitelji / Snimio Marko GRACIN

Nikola Ivaniš s obitelji / Snimio Marko GRACIN


Josip Ostrogović / Snimio Marko GRACIN

Josip Ostrogović / Snimio Marko GRACIN


NOVO! 11:07 Izborno povjerenstvo Grada Zagreba pozvalo je u nedjelju biračke odbore da biračima, bez da ih predhodno pitaju, uruče sva četiri listića za glasovanje nakon što su dobili dva prigovora da se birače pitalo hoće li glasati samo za gradonačelnika.


Martina Janković iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba rekla je da su odmah po dojavi poslali SMS svim predsjednicima i potpredsjednicima biračkih odbora u Zagrebu u kojem su ih uputili da biračima uruče sva četiri listića, bez prethodnog pitanja žele li glasati za sve vrste izbora.


Biračke odbore uputili su također da postupe po želji pojedinog birača tek ako izričito naglasi da želi glasati samo za određenu listu.


Zagrebačko Izborno povjerenstvo ujedno je putem medija uputilo birače koji nisu iskoristili pravo glasovanja na sva četiri listića da se mogu vratiti i glasati za preostale liste.


“Ako je netko glasao samo za gradonačelnika ili Gradsku skupštinu može se vratiti i glasati za Vijeće gradskih četvrti i mjesnih odbora”, kazala je Janković, ustvrdivši da tim građanima nije uskraćeno pravo glasanja.


U zagrebačkom Izbornom povjerenstvu pretpostavljaju da su pojedini birački odbora možda tako postupali jer su zagrebački izbori specifični s obzirom na to da se, uz lokalne održavaju i mjesni izbori. No, drže da to nije bila masovna pojava niti je bilo zlonamjerno.


NOVO! 11:00 Na biračkom mjestu u zgradi Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo te Elektrotehničke i industrijske škole u Rijeci danas ujutro je nastao pravi krkljanac, a sve zbog parkirališta koje je bilo zatvoreno električnim vratima te su ispred škole  automobilom mogli doći samo oni koji i inače imaju pristup parkiralištu. Nakon telefonskog poziva iz naše redakcije vrata parkirališta škole su otvorena te je problem riješen, a glasači mogu nesmetano pristupiti biralištu.


NOVO! 10:30 U Zagrebu je glasovao premijer Andrej Plenković.


Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ


NOVO! 8:57 – Na graničnim prijelazima sa Srbijom i BiH stvaraju se velike gužve. Posljedica je to odluke Nacionalnog stožera da na izborni dan iznimno dopusti ulazak u Hrvatsku bez ikakve potvrde. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 7:15 – U Zagrebu je među prvima na glasanje izašla aktualna vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Nešto kasnije učinio je to i kandidat Tomislav Tomašević.


Foto Davor Kovačević


Matija Habljak/PIXSELL


NOVO! 7:00 – Sva biračka mjesta za lokalne izbore, pa i u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, otvorena su u nedjelju u 7 sati, potvrdila je članica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivana Belec. U toj su županiji otvorena sva biračka mjesta, pa i onih 25 pod šatorima, rekla je Belec izražavajući nadu da, unatoč činjenici da se radi o vrlo kvalitetnim šatorima, neće biti kiše.


Lokalnu vlast za iduće četiri godine ima pravo birati tri milijuna 660 tisuća birača, a mogu to učiniti na 6. 572 biračka mjesta.
Birači odlučuju tko će ih zastupati u 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Biraju i svoje općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.


Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.


————————————————————–


Svaki će građanin na svom biračkom mjestu dobiti četiri izborna listića – po jednog za (grado)načelnika i župana svoje županije, te po jedan za lokalni i županijski parlament.


Listići za izbor župana su plave boje, za općinske načelnike i gradonačelnike bijele boje, za županijsku skupštinu svijetlo smeđi, a za općinsko ili gradsko vijeće ružičasti. Na ovim izborima nema preferencijalnog glasovanja, tako da se zaokružuje redni broj samo jedne liste ili jednog kandidata.


Foto galerija: Otvorena birališta za lokalne izbore Foto: Davor Kovačević


Prvi rezultati u 21


Samo u Gradu Rijeci postoji 101 biračko mjesto, a da je riječ o velikom poslu za javnu upravu dokazuje podatak da je ukupno tiskano preko 14 milijuna izbornih listića, dok je na biračka mjesta dostavljeno oko 33.000 glasačkih kutija.


Neslužbene izlazne ankete o rezultatima za veće gradove i županije bit će provedene i objavljene odmah po zatvaranju birališta u 19 sati, a Državno izborno povjerenstvo prve će, također neslužbene, rezultate početi objavljivati u 21 sat, te ih osvježavati svakih 15 minuta.


Oko 23 sata će biti u većini manjih mjesta otprilike poznat rezultat izbora, no službeni rezultati morat će se pričekati još barem 24 sata od zatvaranja birališta.


Lokalni izbori se, kao prošli parlametnarni u srpnju 2020. godine, održavaju u uvjetima posebnih epidemioloških mjera – maske će u zatvorenim prostorima biti obavezne za birače, članove biračkih odbora, promatrače i medije, ali i na otvorenom ako se ne može držati razmak veći od dva metra.


To znači da će maske morati nositi i osobe koje na otvorenom čekaju ulazak u objekt gdje je biračko mjesto, ako ne mogu držati razmak veći od dva metra, proizlazi iz uputa koje je DIP pripremio u suradnji s HZJZ-om. Ako slučajno birač dođe bez maske, mora je osigurati predsjednik biračkog odbora.


Dezinfekcija ruku


Upute za lokalne izbore vrlo su slične onima koje su u srpnju prošle godine vrijedile za parlamentarne, razlika je što su maske tada bile preporuka, a sada su obveza te što je razmak s metra i pol povećan na dva.


Članovi biračkih odbora, promatrači, predstavnici medija i drugi ne mogu obavljati svoje dužnosti ako imaju povišenu temperaturu ili respiratorne simptome, ili su zaraženi koronavirusom te naravno ako su u samoizolaciji.


Biračima se preporučuje da u jutarnjim satima izmjere temperaturu, pa ako je viša od 37,2 stupnjeva Celzijusa ili imaju respiratorne ili druge simptome karakteristične za COVID-19, da se jave nadležnom liječniku.


Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora utvrđuje njegov identitet, birači s oštećenjima na rukama obavezno moraju nositi rukavice, a svi birači na ulasku u prostoriju moraju dezinficirati ruke.


Preporučuje se da birač donese kemijsku olovku kojom će glasati, no i tada mora na ulazu dezinficirati ruke.


Zbog situacije nakon potresa, u Sisačko-moslavačkoj županiji glasat će se u 25 šatora.


Drugi krug 30. svibnja


Lokalni izbori održavaju se treće nedjelje u svibnju svake četiri godine, a na lokalnim izborima 2017. godine najveći odaziv u prvom krugu bio je u Lično-senjskoj županiji, 59 posto, te u Vrgorcu 67 posto.


Odaziv u Rijeci uvijek je među nižima u Hrvatskoj, i iznosio je 36 posto, a u PGŽ je na razini prosjeka, s 42 posto. Drugi krug izbora održava se za dva tjedna, u nedjelju 30. svibnja.