Polagani oporavak

Na Kvarneru 70.000 turista: Povukli su domaći gosti, Nijemci su na 60 posto prometa iz 2019.

Alenka Juričić Bukarica

Slovence je neugodno iznenadila odluka njihove vlade da na povratku moraju imati negativan COVID-test / foto M. LEVAK

Slovence je neugodno iznenadila odluka njihove vlade da na povratku moraju imati negativan COVID-test / foto M. LEVAK

Gotovo polovina gostiju na Kvarneru za odmor je odabrala privatni smještaj, slijede kampovi pa hoteli koji su se očito počeli oporavljati te su u lipnju imali 181 posto veći promet nego laniRIJEKA  Prema podacima sustava eVisitor u Hrvatskoj je tijekom produljenog vikenda, od petka 18. lipnja do srijede 23. lipnja, ostvareno 330.000 dolazaka i 1,6 milijuna noćenja. Od ukupnog broja noćenja strani turisti su ostvarili 1,2 milijuna noćenja, a domaći 335.000 noćenja, javili su iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS).


Tijekom vikenda najveći broj turista u Hrvatsku je došao iz Njemačke, zatim Slovenije, Austrije i Poljske. Najviše noćenja ostvareno je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema destinacijama, najviše noćenja tijekom proteklog vikenda ostvareno je u Rovinju, Poreču i Viru.


– Potražnja za Hrvatskom kao odgovornom turističkom destinacijom kontinuirano raste, te je od početka lipnja dnevni broj turista porastao za oko 200.000, a samo tijekom ovog produljenog vikenda u Hrvatsku je došlo 330.000 novih turista. Dobra epidemiološka situacija ostaje ključna i u mjesecima pred nama, stoga pozivam sve turističke djelatnike, turiste i sve naše sugrađane da se nastave pridržavati epidemioloških mjera. Samo tako možemo zadržati status sigurne destinacije te pridonijeti što boljoj sezoni jer siguran turizam je uspješan turizam, poručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


 Daleko od rekorda
Vikend za nama obilježila je odluka slovenske Vlade da od subote tri hrvatske statističke regije, Jadransku Hrvatsku, Grad Zagreb i Sjevernu Hrvatsku stavi na takozvanu »narančastu« listu. Tako su preko noći oni koji su se za vikend vraćali kući u Sloveniju trebali negativan test na koronavirus, potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da su preboljeli COVID-19.


S druge strane, iz Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su pozvali na odgovorno ponašanje s obzirom da im se u Metkoviću zbog neprijavljene svadbe dogodio rast novozaraženih.


Od početka godine do danas u Hrvatskoj su ostvarena dva milijuna dolazaka te 8,4 milijuna noćenja turista, odnosno ostvaren je rast od 57 posto u dolascima i rast od 58 posto u noćenjima u odnosu na 2020. Sam lipanj je, kažu u HTZ-u, za sada oko 80 posto bolji nego lani. Još smo daleko od vraćanja na rekordne brojke, iako se među nekim hotelijerima ovih dana moglo čuti kako bi im lipanj mogao doći i na razinu prije pandemije.


Kvarner također bilježi dobre rezultate, pa je već ostvareno više od milijun i pol noćenja. Situacija je znatno bolja nego lani, no realno, lipanj je u odnosu na rekordnu 2019. na nekih 50-ak posto ostvarenja.


Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera, pojasnila je kako je za produljeni vikend na Kvarneru boravilo više od 70.000 turista. Lipanj je za sada 45 posto bolji nego lani.


Domaći gosti


– Brojke su dobre. Naime, vidi se jak rast dolazaka i noćenja, prešli smo milijun i pol noćenja, a tek nedavno smo bili na milijun noćenja. Proteklog vikenda, s obzirom da je bio produljen za naše građane, jako je povuklo domaće tržište te je na Kvarner stiglo oko 20.000 domaćih gostiju, dok su na drugom mjestu Nijemci s oko 13.500 dolazaka, a treći Slovenci s oko 12.000 dolazaka. Jako je dobro što, primjerice, imamo s njemačkog tržišta nekih 60-ak posto prometa iz 2019., a prekjučer smo s njemačkog tržišta bili čak i na 70 posto pretpandemijskih brojki, rekla nam je Peršić Živadinov.


Gotovo polovina gostiju koji su ovih dana boravili na Kvarneru za odmor su odabrali privatni smještaj, a riječ je o nekih 30 tisuća turista. Na drugom su mjestu kampovi, a treći hoteli koji su se očito počeli oporavljati te do sada u lipnju imali 181 posto veći promet nego lani, kada ih je pandemija gotovo ispraznila. Gledano po subregijama, najviše noćenja u dosadašnjem dijelu lipnja su imali na Krku, oko 325.000, što je 30 posto više nego lani, potom cresko-lošinjski arhipelag koji je sa 147.000 noćenja 47 posto bolji nego lani u lipnju, a treća crikveničko-vinodolska rivijera sa 105.000 noćenja ili čak 60 posto više nego lani u lipnju.