Uznemireni susjedi

NA KORAK OD ŽUTE ZONE Slovenci nam prijete zatvaranjem granica, Hrvatska otvara vrata visokorizičnoj BIH

Vanja Vesić

Iz BiH, i to baš nakon ukidanja odluke MUP-a RH o obaveznoj karanteni, stigla je dramatična vijest o 390 novooboljelih i šest preminulih. Za Sloveniju, situacija u Hrvatskoj je preriskantna i traži zatvaranje granicaNakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio da će Hrvatska u utorak ukinuti obaveznu dvotjednu samoizolaciju za putnike iz BiH, stigla je dramatična vijest o 390 novooboljelih i šest preminulih u toj susjednoj zemlji. I prije loših vijesti iz BiH iz slovenskog susjedstva stigle su negativne reakcije – najave o zatvaranju granice s Hrvatskom.


Takvu mogućnost najavila je Bojana Beović, vodeća slovenska infektologinja, ujedno i glavni savjetnik slovenske Vlade za koronu. Beović upozorava da je zbog naglog porasta broja novooboljelih, Hrvatska na korak da postane tzv. žuta zona. U Hrvatskoj su jučer zabilježena 34 nova slučaja, osjetno manje nego prethodnih dana kada se brojka penjala od 60 do 100 oboljelih dnevno što je, formalno, mogao biti okidač za slovenske sumnje. U najgorem slučaju Hrvatska bi do daljnjeg ostala bez turista iz Slovenije koji čine dobar dio ovogodišnjeg siromašnog udjela od turizma.


– Moje je mišljenje da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati drugi val epidemije. Ako se poveća broj infekcija u Sloveniji, postat ćemo opasni i za druge zemlje, kazala je Beović.


Đakovo pod kontrolom
Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u ponedjeljak u Splitu da su brojke o novozaraženima zadovoljavajuće jer upućuju na to da je najvjerojatnije spriječeno širenje zaraze u Zadru, dodajući da u Đakovu »jako dobro stojimo« s obzirom na to da je ukupan broj novooboljelih sedam. U Zagrebu je 17 novooboljelih, u Istarskoj županiji dva, Karlovačkoj četiri, Osječko-baranjskoj sedam, Sisačko-moslavačkoj jedan, Vukovarsko-srijemskoj dva i u Zadarskoj županiji jedan novooboljeli za kojeg se pretpostavlja da nije u vezi sa zbivanjima na teniskom turniru. Primorsko-goranska županija nije zabilježila niti jedan novi slučaj. Đakovo kao jedno od glavnih žarišta u zemlji zasad neće u karantenu, kazao je ministar:


– Lokalni stožer nije razmišljao o takvoj borbi protiv virusa, a oni najbolje znaju stanje na terenu. Tamo je testirano više od 500 sumnjivih osoba i trenutno nema širenja infekcije, zaključio je Beroš. Ministar zdravstva je ponovio kako Europska unija Hrvatsku smatra sigurnom zemljom i da nas je ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije svrstalo na zelenu ljestvicu, što znači da se njihovi državljani iz Hrvatske mogu vratiti bez ograničenja i samoizolacije. Beroš je naglasio kako je turizam iznimno važna gospodarska djelatnost, i da smo unatoč otvaranju granica, na neki način zadržali u očekivanim epidemiološkim okvirima.


– Neovisno o našoj dobroj situaciji, neke zemlje bilježe velike brojke, najveće u Poljskoj i Srbiji, rekao je ministar, dodajući kako to znači da je virus i dalje među nama, što naglašava potrebu da se pridržavamo mjera.


Dramatično i u Srbiji


Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je u ponedjeljak kako će odustati od zahtjeva za uvođenje protumjera Hrvatskoj zabranom tranzita kroz Neum nakon razgovora s hrvatskim kolegom po dužnosti koji je potvrdio da će Zagreb uskoro olakšati režim prema Bosni i Hercegovini. Hrvatska je prošlog tjedna uvela dvotjednu karantenu za sve građane koji ulaze iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova zbog porasta broja zaraženih osoba da bi uoči vikenda istu mjeru povukla za Srbiju, ne i za susjednu BiH. Nažalost, iz BiH jučer kasno popodne stigle su dopunjene vijesti o novooboljelima i preminulima, podaci o drastičnom porastu u odnosu na nedjelju sa 108 novozaraženih. Najviše je novih slučajeva u Sarajevu i Tuzli. Od ponedjeljka je u Federaciji BiH na snazi obveza nošenja maske i držanje distance u zatvorenim prostorima, te se preporuča smanjivanje broja okupljenih osoba. Dosad su preminule 184 osobe, a zaraženih je 4.325.


Teško je stanje u susjednoj Srbiji s 242 novooboljela i četvero preminulih u jednom danu od ukupno 274 koji su podlegli bolesti. Na respiratoru je 36 pacijenata. Odlukom tamošnjeg kriznog stožera u Beogradu je od danas uvedeno obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima. Izvanredno stanje proglašeno je i u Vranju, na jugu Srbije. Aktivnih je slučajeva zaraze 1.433, a ukupno je registrirano 14.288 pozitivnih od početka pandemije.