Pravo ljeto

Na Jadranu ostaje vruće, more će se još malo zagrijati. Na kopnu, pak, mogući pljuskovi i tuča

P. N.

I zadnjeg dana lipnja i u prvim danima srpnja na Jadranu se nastavlja pravo ljetno vrijeme koje su mnogi željno čekaliI danas će biti podjednako vruće, u mnogim krajevima i sunčano, no u unutrašnjosti prema kraju dana razvoj oblaka i promjena vremena. Atmosfera će se destabilizirati, stiže hladna fronta, a ispred nje zrak će sutra još biti vrlo topao.


U istočnoj Hrvatskoj najviša temperatura dosezat će i 35°C i veći će dio dana biti sunčano. Osim upozorenja na vrućinu tu je i upozorenje na lokalno izraženije pljuskove koji su vjerojatni kasnije poslijepodne i navečer te na jak sjeverac koji će tada zapuhati, ali donijeti i olakšanje, piše HRT.


Podjednaka upozorenja u ponedjeljak i u središnjoj Hrvatskoj gdje će također biti vruće, uz sunce barem do sredine dana. Zatim sa sjevera naoblačenje, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom. Moguće je i lokalno nevrijeme s tučom, ponajprije u najsjevernijim krajevima gdje će prvo zapuhati jak sjeverac i osvježiti. A prije njega puhat će umjeren jugozapadnjak.
Ipak manje vruće nego u Posavini danju će biti na zapadu zemlje. Prevladavat će sunčano, a krajem dana mogući su lokalni pljuskovi, pogotovo u Gorskome kotaru. Puhat će slab i umjeren, u gorju na udare i jak jugozapadnjak, a na otvorenom sjevernog Jadranu umjeren južni vjetar uz umjereno valovito more. U noći će zapuhati sjeveroistočnjak i bura.


U Dalmaciji početak novog tjedna ne donosi promjenu – ostaje sunčano i vruće, poslijepodne uz slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Još bolje osvježenje od zmorca pružit će more, mirno ili malo valovito, temperature i do 24°C. Najviša dnevna temperatura zraka od 30°C na obali do 35°C u unutrašnjosti Dalmacije.


Kao i drugdje, ni na jugu zemlje nemojte zanemariti jako sunce i vrlo visok UV indeks. Zaštitite se ili pokušajte izbjeći izlaganje suncu u poslijepodnevnim satima. Malo valovito more pružit će dobro osvježenje nakon popodnevnih 30°C, a vjetar će većinom biti slab. Noć topla s najnižom temperaturom oko 22°C.


I zadnjeg dana lipnja i u prvim danima srpnja na Jadranu se nastavlja pravo ljetno vrijeme koje su mnogi željno čekali. More će se pritom još malo zagrijati. Samo prolazno u prvom dijelu utorka na sjevernom Jadranu više oblaka, moguće i uz lokalno malo kiše, te ponegdje umjerenu buru. A sve do četvrtka puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na sjevernom dijelu i južni. Na kopnu početkom utorka još ponegdje može biti malo kiše, a zatim će danju biti djelomice sunčano uz kratki predah od vrućine. Ona se vraća u srijedu i osobito u četvrtak kada će prevladavati sunčano, ali biti i postupno nestabilnije. Stoga poslijepodne i navečer opet raste vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, posebice u četvrtak, piše za HRT meteorolog Tomislav Kozarić.