Vremenska prognoza

Na Jadranu će za vikend zapuhati neugodna bura, u unutrašnjosti bi moglo biti i malo snijega

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinPetak je za neke bio prekrasan sunčan siječanjski dan, čak i iznadprosječno topao, ponajviše u višem gorju, gdje je temperatura bila čak oko 8 °C, na Pargu i 11 °C, te na dijelu Jadrana – u Dubrovniku je, primjerice, izmjereno čak 17,0 °C! Tako visoka temperatura zraka u prva tri dana u godini u Dubrovniku je izmjerena još samo 3. siječnja 2013. godine. Istodobno je u dijelu istočne Hrvatske bilo cjelodnevne magle i temperaturnih “minusa”, kakvih nije bilo mjesecima. U Osijeku je najviša dnevna temperatura zraka bila samo -2,0 °C – niža je posljednji put bila još sredinom prosinca 2018. godine!?


I tijekom vikenda će na kopnu biti jutarnjeg mraza, zamjetnijeg u subotu, kada će još biti i mjestimične magle. Danju će diljem Hrvatske biti oblačnije nego prošlih dana, ali će malo tko moći vidjeti slabe oborine. No, vjetar će moći osjetiti gotovo svi koji će tijekom hladnije izborne nedjelje biti na otvorenome. Štoviše, onima na Jadranu i uz njega jaka bura, gdjekad i olujna, i to ne samo na udare, onemogućavat će normalno prometovanje još i početkom novoga tjedna, tijekom kojeg ponovno slijedi zatopljenje, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Nakon sunca i iznadprosječene topline s čak 11 °C u četvrtak te 8 °C na Sljemenu u petak, skijaški spektakl “Snježne kraljice” ovog vikenda, barem onaj nedjeljni dio, ipak će pratiti vrijeme prikladnije zimskim sportovima. U subotu će temperatura početi padati, no sve do večeri još će vrlo vjerojatno biti pozitivne vrijednosti, pa skijašicama i gledateljima neće biti previše hladno. Zatim bi navečer i u noći za ugođaj mogla zalepršati i pokoja pahulja snijega.
S druge pak strane nedjelja i muška utrka na Sljemenu neće biti pošteđeni hladnoće, unatoč sunčanijem i vedrijem vremenu. Dojam hladnoće pojačat će i umjeren do jak sjeverni vjetar, koji na samoj stazi, vjerujem, neće odveć jako puhati i previše ometati skijaše.


A u gradu Zagrebu i okolici u petak navečer i tijekom vikenda vrijeme neće biti jako hladno. Već u subotu ujutro temperatura će biti viša nego što je bila u petak, a treba računati i na sunce koje će povremeno skrivati oblaci.


Početkom nedjelje u unutrašnjosti su još mjestimice moguće slabe oborine – ponajprije u gorju susnježica i snijeg, a zatim će biti sve manje oblaka. No, nedjelju će obilježiti prolazno umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U ponedjeljak pretežno sunčano, a od utorka povremeno umjerena naoblaka i početkom tjedna jutra ponovno hladna s temperaturom nižom i od -5 °C. U nastavku produljenog vikenda bura će na Jadranu biti jaka, s olujnim udarima, i ponegdje uzrokovati teškoće u prometu. U ponedjeljak će postupno slabjeti, najprije na sjevernom dijelu, te zatim okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će suho i barem djelomice sunčano, u ponedjeljak i vedro. Nakon prolaznog zahladnjenja, od utorka ponovno toplije.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.