Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Distribucija BAT testova školama trebala bi početi idući tjedan

Hina

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar je na sastanku ponovio kako je primarni cilj ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to tako da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobamaDistribucija testova za samotestiranje trebala bi početi idući tjedan, priopćilo je u petak Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon online sastanka ministra Radovana Fuchsa s ravnateljima osnovnih i srednjih škola o modelu ukidanja samoizolacija provođenjem samotestiranja učenika.


Ministar je na sastanku ponovio kako je primarni cilj ukidanje samoizolacije za sve učenike osnovnih i srednjih škola i to tako da sva djeca koja su zdrava idu u školu bez obzira na moguće kontakte s pozitivnim osobama.


Ova mjera, naglasio je, ni na koji način ne utječe na obrazovni proces te ne smije biti apsolutno nikakve diskriminacije. Djeca koja se testiraju i ona koja se ne testiraju idu normalno u školu, a jedina razlika je u tome što će djeca koja ne provode samotestiranje, budu li u kontaktu sa zaraženom osobom, morati u samoizolaciju.
Ravnatelji škola od Ministarstva će dobiti tri dokumenta: uputu za ravnatelja, prijedlog obavijesti za roditelje te obrazac izjave koju koju potpisuju samo oni roditelji koji ne žele testiranje i na kojemu stoji kako su roditelji svjesni da djeca koja se ne testiraju nisu izuzeta od samoizolacije.


Upute za testiranje u pisanoj formi i na videozapisu priprema HZJZ, napominje se u priopćenju.


Planirano je da distribucija testova školama počne idući tjedan putem civilne zaštite, a njihova podjela učenicima čim stignu do škole.


Preporučuje se da se samotestiranje obavlja ponedjeljkom ili nedjeljom navečer. No, ako neka škola ne dobije testove do kraja idućeg tjedna – odmah nakon distribucije, testiranje učenika počinje prvi sljedeći dan.


U prvoj isporuci škole će dobiti testove za jedan tjedan, što znači da će ravnatelji kada dobiju testove svakom učeniku podijeliti po jedan test. Nakon toga slijedi tjedan dana praznika u kojemu će škole dobiti drugu isporuku testova, koje će podijeliti učenicima najvjerojatnije u ponedjeljak kada se vrate u školske klupe.


Sastanku su uz ministra Fuchsa i predstavnike Ministarstva znanosti i obrazovanja nazočile zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, Tatjana Nemeth Blažić iz HZJZ-a te predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Antonija Mirosavljević,.


Virtualnom se sastanku odazvalo oko 800 ravnatelja osnovnih te oko 300 ravnatelja srednjih škola, dodaje se u priopćenju.