Hit mjesto

Muzej Mamurluka slavi 100 godina od zabrane prodaje alkohola: ‘Kako su ga krijumčarili naši stari’

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Tog siječnja prije 100 godina, svi su ispijali zadnje legalne kapljice u barovima.Muzej Mamurluka, spoj umjetnosti i zabave, novo je urbano mjesto smješteno u centru grada Zagreba. Od otvorenja muzeja 1. prosinca prošle godine, te tijekom samo mjesec dana njegovog postojanja, o muzeju su pisali mnogi domaći i strani mediji, među kojima su i CNN, New York Post te CBS.


Svakog mjeseca u muzeju se održavaju nove izložbe, pa se tako krajem siječnja otvara nova izložba za mjesec veljaču koja će prepričati priču o krijumčarenju alkohola za vrijeme prohibicije prije točno 100 godina, a predstavit će se i moderni načini krijumčarenja.


Prije točno 100 godina službeno je zabranjena prodaja alkohola u trgovinama i u svim barovima diljem SAD-a. Uzroci zabrane alkohola bili su tzv. pokreti “savršenstva” nakrilima vjerskih reformi 20-ih i 30-ih godina 20. stoljeća. U istom povijesnom razdoblju, no na potpuno drugom kraju svijeta, točnije u Irskoj, alkohol se pio do mile volje te su ih amerikanci prozvali “ispičuture”.

Čim je zloglasni zakon došao na snagu, sav alkohol u prodavaonicama i barovima morao je biti uništen.
Nekoliko godina od prohibicije, došlo je do porasta krijumčarenja i stvaranja jednog od najvećih mafijaških klanova čiji je jedan od šefova bio i Al Capone. Prohibicija je trajala 13 godina i u tih 13 godina alkohol se ispijao u skrivenim barovima čiji su vlasnici bili uglavnom mafijaši, takozvani “speakeasy”. Ljudi su uskoro počeli raditi svoj domaći gin u kadama, a krijumčarilo se preko granica Kanade i Meksika.


Tog siječnja prije 100 godina, svi su ispijali zadnje legalne kapljice u barovima, kupovali alkohol u trgovinama i pili na ulicama. Konzumiranje alkohola nije bilo zakonom zabranjeno, već sama njegova proizvodnja i trgovanje.


A ovih dana, točnije 29.01., hrvatski Muzej Mamurluka obilježava 100 godina od početka prohibicije gdje poziva sve na rekreiranje događaja od prije 100 godina kada su se pilezadnje kapljice alkohola. Također 30.01. otvara se i mini izložba “Krijumčarenje alkohola” koja će trajati mjesec dana i na kojoj će se prikazati krijumčarenje alkohola – nekada i danas – uz izložene predmete koji su korišteni u krijumčarenju.

Na otvorenju 29.01. za kojeg su se već sva mjesta razgrabila svirat će i bend tematskog naziva Kidney Gin.