Tomislav Tomašević

Ekologija kao reket i iznuda: Istražite povezanost ministra Ćorića s korupcijom na projektu Krš-Pađene

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Poručio je da korupcijska afera oko izgradnje Vjetroelektrane Krš-Pađene pokazuje da HDZ zelenu ekonomiju vidi kao onu u kojoj "HDZ-ova klika profitira od prirodnih resursa", a da zaštitu okoliša vide kao reket i iznuduZAGREB – Nositelj liste u 1. izbornoj jedinici lijevo-zelene koalicije Tomislav Tomašević u utorak je pozvao institucije da istraže povezanost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića s projektom Krš-Pađene zbog rješenja iz 2017. godine.


“Vrlo je sumnjivo da Ćorić, nakon 50 dana što je postao ministar, poništava rješenje prethodnog ministra, staro svega nekoliko mjeseci, u kojemu se za projekt vjetroelektrane Krš-Pađene nalagala glavna ocjena utjecaja na ekološku mrežu”, ocijenio je Tomašević na konferenciji za medije ispred sjedišta HDZ-a.


Poručio je da korupcijska afera oko izgradnje Vjetroelektrane Krš-Pađene pokazuje da HDZ zelenu ekonomiju vidi kao onu u kojoj “HDZ-ova klika profitira od prirodnih resursa”, a da zaštitu okoliša vide kao reket i iznudu.
Tomašević se osvrnuo na jučerašnju izjavu ministra Ćorića kada je ustvrdio da je ispravnost rješenja ministarstva iz 2017. godine potvrdili Upravni i Vrhovni sud.


Vrlo sumnjivo


“Obrazloženje ministra da je to palo na Upravnom sudu, i da se potvrdilo njegovo rješenje je vrlo neuvjerljivo. Ovim putem pozivam sve nadležne institucije da istraže povezanost ministra Ćorića s ovim projektom, jer je vrlo sumnjivo da je jedna od prvih stvari koje je napravio kao ministar, bilo poništavaje rješenja koje je bilo staro svega 4 mjeseca”, poručio je Tomašević.


Podsjetio je da je Europska komisija u svibnju ove godine upozorila Hrvatsku da krši Direktivu o staništima Europske unije, što je, ocijenio je, eksplicitno vezano za projekte vjetroelektrana u obalnom pojasu.


Predsjednik stranke OraH Zorislav Antun Petrović poručio je kako je korupcijski skandal oko vjektroelektrane Krš-Pađene pokazao koliko je kompletan sustav u Hrvatskoj neotporan na korupciju.


Ocijenio je i da je u ovom procesu, duboko kompromitirana i Hrvatska energetska regulatorna agencija.


Zeleni ciljevi


“Minimum koji bi bio prihvatljiv da se sačuva vjerodostojnost te agencije i da se spriječi daljnji pad povjerenja u institucije je ostavka upravnog vijeća, na čelu s predsjednikom koji je očigledno pogodovao investitorima projekta Krš-Pađene”, kazao je Petrović.


Danijela Dolenec (Možemo!) kazala je kako koalicija između te platforme te Nove ljevice, Radničke fronte, ORaHa, Zagreb je naš! i Za grad na parlamentarne izbore izlazi s jasnim programom što znači zeleno-lijeva vizija budućnosti Hrvatske.


“Potrebno je da čitava gospodarska strategija u sebi ima zelene ciljeve. To je ono što nudimo u svom programu zelene industrijalizacije, gdje u prvi plan stavljamo dobrobit stanovništva, oslanjanje na lokalne resurse i jačanje lokalnih kapaciteta”, poručila je.