Slučaj snimljenog razgovora

Možemo: Snimka Beroša i Zadravec dokaz da HDZ vlada Hrvatskom kao svojim posjedom

Hina

Možemo / Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Možemo / Foto Emica Elvedji/PIXSELL

"Neovlašteno snimanje razgovora između HDZ-ovog ministra i HDZ-ove članice, koje očito služi za unutarstranačke obračune i namještanje javnih natječaja u zdravstvu gdje 'vrh stranke odabire put' zapošljavanja - karakterističan su HDZ-ov put klijentelizma i korupcije", navodi Možemo u priopćenjuPolitička platforma Možemo ustvrdila je u srijedu da je audio snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre Milosrdnice Dijane Zadravec još jedan u nizu dokaza kako HDZ vlada Hrvatskom – kao svojim stranačkim posjedom.


“Neovlašteno snimanje razgovora između HDZ-ovog ministra i HDZ-ove članice, koje očito služi za unutarstranačke obračune i namještanje javnih natječaja u zdravstvu gdje ‘vrh stranke odabire put’ zapošljavanja – karakterističan su HDZ-ov put klijentelizma i korupcije”, navodi Možemo u priopćenju.


Pozivaju DORH da provede izvide
Pozivaju DORH da se odupre političkim pritiscima te provede izvide za moguća kaznena djela u ovoj aferi, istraži ulogu Beroša te optužbe Zadravec.


Ova afera, kažu, jasno pokazuje i da je ministar Beroš, unatoč komunikacijskim vještinama kojima je na početku korona-krize osvojio simpatije dijela javnosti, dio HDZ-ove klijentelističke mreže.


Snimka je, tvrdi Možemo, pokazala da se upravljački kapaciteti još jednog HDZ-ovog ministra vode prvenstveno stranačkim interesima i podložni su stranačkim pritiscima.


Podsjećaju da je na snimci na izravno pitanje Zadravec je li premijer Andrej Plenković za ravnatelja odabrao Zovaka, ministar Beroš odgovorio potvrdno. To je još jedan u nizu primjera stranačkog kadroviranja HDZ-a u javnim ustanovama.


HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam


“Činjenica da je javnost prestala biti šokirana ovakvim događajima svjedoči o tome koliko je HDZ normalizirao stranačko kadroviranje i nepotizam time što ih je učinio svakodnevnima i sveprisutnima”, ustvrdili su iz platforme.


Osvrnuvši se na jučerašnju Berošovu izjavu da premijer ni na koji način nije bio upleten u izbor ravnatelja bolnice, građankama i građanima ostavljaju da sami procijene “je li ministar govorio istinu pred televizijskim kamerama ili u razgovoru za kojeg vjerojatno ipak nije mislio da će izaći u javnost”.


“Ovo je još jedna u nizu afera HDZ-a koja pokazuje da se na sve javne funkcije odabiru oni koji su podobni vrhu stranke, jer se radi o funkcijama koje raspolažu stotinama milijuna kuna kroz javne nabave i postoji izravan interes HDZ-ovih članova da sudjeluju u podjeli tog plijena,” stoji u priopćenju Možemo.