Energetika

Može li pad cijene nafte dovesti do pada cijene struje? “Nisam optimist, evo gdje je problem”

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Hrvatska je trenutno na 59 posto popunjenosti skladišta plina OkoliCijene goriva su kratkotrajno govoreći u padu, koliko će pad trajati, nije jasno i teško je predvidjeti, situacija je vrlo volatilna, ovisi o mnogo faktora i elemenata, pitanje je i hoće li biti velikih poremećaja, izjavio je za Dnevnik HTV-a Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodik.


Veliki utjecaj na cijene će, kaže, zasigurno imati stupanje na snagu sankcija Rusiji na izvoz nafte i derivata u prosincu.


Na američkom tržištu cijena barela nafte je 93 i pol dolara, na londonskom 88.

Bitna za nas je, kaže Krpan, cijena derivata – benzina i dizela na mediteranskom tržištu. A danas su po prvi put nakon veljače ove godine, cijene i benzina i dizela jeftiniji od 1000 dolara po toni. U lipnju su bili, napominje, i preko 1400 dolara kada je i Vlada intervenirala i dobro da je to učinila, kaže, jer bi cijene derivata na pumpama dostigle vrlo visoke iznose.
Na pitanje ima li nade da bi se pad cijena nafte mogao preliti domino efektom i na struju, Krpan je odgovorio da nije optimist.


– Za cijenu struje je puno bitnija cijena plina, a ona je nažalost otišla nekoliko puta gore, poskupljenja su bila nekoliko puta pa nisam optimist da u kratkom roku može doći do domino efekta, rješenje bi bilo okretanje obnovljivim izvorima energije, izjavio je.


Marijan Krpan osvrnuo se i na punjenje skladišta plina i konkretno stanje s Okolijem.


– Danas smo stigli do 59 posto, sve ide po planu, taj zadatak je dodijeljen HEP-u, sklopio je ugovore i mislim da će to biti napunjeno u skladu s terminskim planom. To je samo jedan od sigurnosnih elemenata našeg plinskog sustava, tu krucijalnu ulogu ima LNG, imamo i domaću proizvodnju kao i mogućnost za uvoz iz Mađarske i Slovenije, mislim da je država napravila sve što se može po pitanju sigurnosti dobave, a pitanje cijene plina, to je nešto drugo, zaključio je Krpan.