Uoči raspuštanja

Most bi da Sabor nastavi zasjedati do 15. srpnja, HDZ-ovci misle da bi to bilo “ismijavanje institucije”

Dražen Ciglenečki

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

U HDZ-u misle da bi svakodnevno zasjedanje Sabora, unatoč odluci o samoraspuštanju, bilo »ismijavanje te institucije«.   Pretvarati se da  mi kao normalno radimo, bilo bi vrijeđanje građana, kažu u HDZ-uZAGREB Most je spreman sa svojim partnerima iz Domoljubne koalicije nastaviti surađivati u Saboru i izglasavati postojeće točke dnevnog reda, kao i zakonske prijedloge što i dalje dolaze iz Vlade. Zato je Most jučer zatražio od predsjednika Željka Reinera da sazove sjednicu parlamenta koji će, odlukom zastupnika, biti raspušten 15. srpnja.Vlada je jučer na telefonskoj sjednici HŽ Cargu dala suglasnost da kratkoročni kredit iz 2014. godine zamijeni dugoročnim, desetogodišnjim kreditom kod Hrvatske poštanske i Croatia banke uz državno jamstvo, a riječ je o kreditu u iznosu od 250 milijuna kuna.   Kredit za financijsku konsolidaciju, u iznosu od 120 milijuna kuna, te financiranje zbrinjavanja viška radnika, u iznosu od 130 milijuna kuna, odnosno ukupno 250 milijuna kuna, Vlada je HŽ Cargu odobrila u travnju 2014. godine, a tvrtka je taj kredit, koji je dobila od HPB-a i Croatia banke, trebala vratiti jednokratno, u roku godinu dana. Krajem svibnja prošle godine Vlada je odobrila izmjenu uvjeta zaduženja, kojima je bilo predviđeno da HŽ Cargo kredit otplati jednokratno, do 16. svibnja ove godine. No, tvrtka se »još uvijek nalazi u procesu restrukturiranja i financijske konsolidacije te se suočila s nemogućnošću vraćanja kratkoročnog kredita. Banke nisu izvršile prisilnu naplatu budući da je HŽ Cargo pokrenuo pregovore s bankama kako bi refinancirao postojeću glavnicu kratkoročnog kredita u dugoročni kredit«, navodi se u priopćenju Vlade koja je donijela odluke o izmjeni ranijih odluka o davanju suglasnosti za kreditno zaduženje HŽ Cargu te o državnom jamstvu za taj kredit.Kako se objašnjava, novo zaduženje neće povećati kreditnu zaduženost HŽ Carga niti ugroziti održivost jer tvrtka ima likvidni potencijal koji omogućava plaćanje mjesečnih anuiteta  u iznosu od oko 2,08 milijuna kuna mjesečne glavnice uvećano za kamate. Također se navodi da bi njeno nedonošenje imalo za posljedicu aktiviranje državnog jamstva u punom iznosu od 250 milijuna kuna, što bi se naplatilo iz državnog proračuna, dok bi Ministarstvo financija tada regresno zatražilo plaćanje od HŽ Carga u jednokratnoj isplati. To bi dovelo do blokade žiro-računa HŽ Carga, a automatski i do blokade ovisnih društava, odnosno njihova stečaja, navodi se u obrazloženju odluke. (Hina)  Prema odluci koju je danas donijela Vlade, HŽ Cargo će kredit vraćati sukcesivno, u roku od deset godina od potpisa ugovora o kreditu i otplaćivati ga u jednakim mjesečnim ratama, a kamatna stopa je promjenjiva i trenutno iznosi 4,40 posto godišnje.


U Mostu smatraju da do tog datuma, kad inače nastupa ljetna stanka, Sabor treba obavljati svoje redovne aktivnosti, a u priopćenju su kao prepreke tome označili HDZ i SDP. 
Trenutačna je situacija vrlo neobična. Vladi je izglasano  nepovjerenje, ali njih to, čini se, nije poremetilo. Na prošlotjednoj sjednici ministri iz HDZ-a i Mosta zajedno su odradili četrdesetak točaka, među kojima i više predloženih promjena zakona. Budući da su u Vladi jaki HDZ-ovi ljudi, trojica potpredsjednika stranke i još trojica članova predsjedništva, logično bi bilo da njihove odluke obvezuju nižerangirane HDZ-ovce u Saboru da prvo rasprave i potom usvoje ono što im stigne iz Vlade. To  vrijedi i za Most, čiji je šef Božo Petrov potpredsjednik Vlade. I Most se želi držati te uobičajene parlamentarne prakse.


Zato su Reineru uputili dopis s pitanjem kad će se Sabor opet sastati. Dobili su, međutim, neodređeni odgovor da će se »nastavak 3. sjednice sazvati prema potrebi, uvažavajući potrebu donošenja odluka vezanih za pitanja od nacionalnog interesa i nesmetano funkcioniranje državne vlasti«. »S obzirom na ovakav nejasan odgovor, pozivamo predsjednika Željka Reinera da Hrvatski sabor nastavi s redovnim zasjedanjem i ovaj tjedan pa sve do 15. srpnja, jer mislimo da za to imamo vrlo opravdane razloge. Podsjećamo da, osim zakona kojim smanjujemo financijska izdvajanja za političke stranke, u ovom trenutku imamo još pedesetak točaka koje bi zastupnici trebali raspraviti(od zakonskih prijedloga, odluka do izvješća). Osim toga podsjećamo da se nesazivanjem nastavka sjednice onemogućuje zastupnike da kvalitetno obavljaju posao za koji su od građana izabrani i vrlo dobro plaćeni«, navodi se izneđu ostaloga u Mostovom priopćenju. U njemu se ističe i da se iz izjava čelnika HDZ-a naslućuje njihova namjera da ovaj saziv Sabora više ne zasjeda, a »s tim se složio i Zoran Milanović izjavom kako Sabor do 15. srpnja neće raditi ‘ništa kao i do sada«.


Moraju funkcionirati


I Miroslav Šimić, predsjednik Mostovog Kluba zastupnika, jučer nam je govorio o nužnosti nastavka rada parlamenta.


– U anketama građani Sabor obično ocjenjuju dvojkom. Ne smijemo im još svojim neradom davati argumente za ovakvu percepciju. Ako Vlada radi, onda mora i Sabor. U suprotnom su besmisleni prijedlozi zakona što ih Vlada šalje u saborsku proceduru, rekao nam je Šimić.  Upitali smo ga znači li to da su zastupnici Mosta spremni s kolegama iz Domoljubne koalicije izglasati zakone što pristižu iz Vlade.


– Apsolutno, odgovorio nam je Šimić.U SDP-u su uvjereni da nakon pada Vlade i odluke o samoraspuštanju Sabora, makar ona na snagu stupa 15. srpnja, ne postoje razlozi za zasjedanje parlamenta.– Eventualno bismo se mogli sastati kad bi hitno trebalo reagirati i donijeti odluke koje bi bile ključne za zaštitu nacionalnih interesa. Ali, HDZ i Most su u koaliciji, imaju parlamentarnu većinu, pa mogu, ako smatraju da je to potrebno, sazvati nastavak redovne sjednice i usvojiti predložene zakone, rekao nam je jedan član SDP-ovog predsjedništva.


S njim se slažu u Banskim dvorima. Kažu da država mora funkcionirati i da svatko treba raditi svoj posao. »Mi u Vladi ne radimo da bismo nekako ubili vrijeme, naravno da očekujemo da Sabor raspravlja o zakonskim prijedlozima koje smo izradili. Premda su zastupnici očito zaključili da im nakon odluke o samoraspuštanju počinje godišnji odmor«, napominje izvor u Vladi.


Međutim, u HDZ-u misle da bi svakodnevno zasjedanje Sabora, unatoč odluci o samoraspuštanju, predstavljalo »ismijavanje te institucije«. »Možemo se sastati ako je baš nužno donijeti odluke za funkcioniranje države, ali pretvarati se da se ništa nije dogodilo, da mi kao normalno radimo, bilo bi dodatno vrijeđanje građana«, objašnjavaju u HDZ-u.


Ali, zašto onda Vlada zasjeda svaki tjedan i HDZ-ovi ministri dižu ruke za prijedloge zakona?


– To se radi iz političkih razloga jer ljudi oko Oreškovića žele na silu pokazati da je Vlada bila spremna za velike stvari, iako u Sabor šalje točke koje apsolutno ništa ne donose. Nije Vlada pala zbog kolega ministara nego odnosa trojice prvih ljudi. Naši su ministri pošteno radili svoj posao, a sada su uhvaćeni u stupicu jer se tvrdi da je odgovorno da dolaze na sjednice, makar se na njima zapravo ništa ne događa, ocjenjuje naš sugovornik iz HDZ-a.