Plaće zaposlenih u prosvjeti neće se dirati, ali...

Mornar: Nedostatak novca za reforme u obrazovanju i znanosti vodi nas u katastrofu

Hina

Dodao je da je obveza njegova ministarstva da svoj proračun smanji za tri posto, a kako se neće moći dirati materijalna prava radnika to znači, objasnio je Mornar, da će se morati dirati u druga područja

ZAGREB – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar proglasio je u ponedjeljak u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) sedam hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), izrazio zadovoljstvo zbog toga, ali i ocijenio da država baš nije nagradila te centre izvrsnosti jer će njih sedam podijeliti samo dva i pol milijuna kuna.»Nismo ih naročito kao država nagradili – samo dva i pol milijuna kuna, ali se zato nadam da će im status centra izvrsnosti pomoći u privlačenju novca Europske unij«, izjavio je ministar Mornar novinarima nakon svečanosti proglašenja sedam znanstvenih centara izvrsnosti.

Mornar vjeruje da će tako okupljeni u centrima izvrsnosti hrvatski znanstvenici imati puno veće šanse na ‘tržištu’ znanstvenih projekata EU-a nego što ih imaju kao pojedinci.


Za novinare je nazočnost ministra Mornara na svečanosti bila prilika da mu postave i pitanja neovisna o tome događaju, pa se tako jedno od pitanja odnosilo i na nedavni ministrov posjet Južnoj Koreji. Za Mornara glavna svrha toga putovanja u tome što je imao priliku vidjeti kako napreduje zemlja koja istinski vjeruje i prihvaća znanost i obrazovanje kao prioritete. S bruto društvenog proizvoda (BDP) od milijardu eura na 50 milijuna stanovnika, što je značilo čisto siromaštvo, u kratkom vremenu ‘došla’ je na BDP od tisuću milijarda eura, rekao je i dodao je da su posjetili južnokorejske škole, ali i tvrtku Samsung s godišnjim prihodom koji šest puta premašuje hrvatski BDP.


Nezaobilazno novinarsko pitanje bilo je i hoće li se smanjivati plaće zaposlenih u sustavima obrazovanja i znanosti s obzirom na najave ministra financija Borisa Lalovca da će novi državni proračun biti proračun ‘rezova’. Ministrov odgovor bio je niječan. Istaknuo je da se materijalna prava radnika neće smanjivati, te da to znači da će se morati ‘rezati’ neke druge stvari u proračunu.
Dodao je da je obveza njegova ministarstva da svoj proračun smanji za tri posto, a kako se neće moći dirati materijalna prava radnika to znači, objasnio je Mornar, da će se morati dirati u druga područja što će, ocijenio je, biti jako zahtjevno jer su najveći dio proračuna plaće i socijalna davanja. Budući da je to ‘nedodirljivo’ morat ćemo, najavio je, ‘rezati’ u onim segmentima koji su ionako na vrlo niskim granama. To pak znači, primjetio je Mornar, »da će se i onih 79 milijuna kuna za znanost smanjiti za određeni postotak jer je to jedino što se može dirati«.


Ministar smatra da će katastrofalne biti posljedice toga što se ne uspjeva pronaći novac za reforme koje se nužno moraju obaviti u obrazovanju i znanosti, a na pitanje novinara hoće li razgovarati s ministrom Lalovcem, Mornar je odgovorio potvrdno rekavši da će to biti tijekom dana i u utorak.


»Donekle i razumijem ministra Lalovca koji ima novca koliko ga ima i mora ga podijeliti«, rekao je Mornar. Ali, istaknuo je, »osobno se duboko ne slažem s tim da u izdvajanjima za javnu administraciju iz BDP-a moramo biti iznad prosjeka Europske unije, a za znanost i obrazovanje ‘debelo ispod’ prosjeka EU-a, a to je nešto s čime se nikako ne mogu složiti«.


Novinare je zanimalo i ministrovo stajalište o problemu asistenata u nastavi, a Mornar je, među ostalim, podsjetio da je Ministarstvo ove godine povećalo izdvajanje za asistente u nastavi s dosadašnjih 7,5 milijuna kuna na 7,5 milijuna eura, te istaknuo kako su asistenti u nastavi obveza i lokalne zajednice.