Predsjednik RH sam položio vijence na Mirogoju

MORH demantirao Milanovića da ga Vlada izbjegava

Zlatko Crnčec

: Pozvao premijera i predsjednika Sabora da svi zajedno jučer odaju počast poginulima - Zoran Milanović / Foto GORAN STANZL/PIXSELL

: Pozvao premijera i predsjednika Sabora da svi zajedno jučer odaju počast poginulima - Zoran Milanović / Foto GORAN STANZL/PIXSELL

Za petak Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11 sati, navodi se u priopćenju MORH-aZAGREB Ministarstvo obrane demantiralo je navode predsjednika Republike Zorana Milanovića da je Vlada u zadnji čas prebacila program polaganja vijenaca na Mirogoju s petka na subotu kako bi se izbjegao susret njega i premijera Andreja Plenkovića.

– Odbacujemo netočne i neutemeljene tvrdnje da je na inicijativu Vlade planirano za petak sazivanje Počasno-zaštitne bojne kako bi Vlada obilježila blagdan Svih svetih. Za petak, Vlada RH nije zatražila Počasno-zaštitnu bojnu u 11 sati, navodi se u priopćenju MORH-a.
Milanović je na kraju sam položio vijence i zapalio svijeću kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

– Nažalost nije trebalo ispasti ovako. Čekali smo do zadnjeg trenutka svjesni kako se to radilo proteklih godina. Postoji dokumentacija, mailovi. Tri institucije – Ured predsjednika, Sabor i Vlada su komunicirali. To je sve u dokumentima. Tako je bilo i proteklih pet godina. Sada odjednom nije. Dakle, očito je to netko želio izbjeći, rekao je Milanović. Dodao je da je MORH ovog tjedna “izdao jednu određenu vrstu odluke temeljem koje je načelnik Glavnog stožera, temeljem te dokumentacije koju je dobio iz MORH-a, donio zapovijed u čijem je prilogu naveden današnji dan u 11 sati”.
– Ta zapovijed je stara dva dana. Dakle, ili su ministar i načelnik Glavnog stožera radili na svoju ruku ili tu netko opasno mulja. A s obzirom da znam da ministar sigurno nije radio na svoju ruku, a onda ni načelnik Glavnog stožera Robert Hranj koji to radi po automatizmu i sigurno nije izmislio ni datum ni vrijeme, a to je trebalo biti danas u 11, onda vi izvedite zaključak sami. Šteta, rekao je Milanović.
On je u četvrtak pozvao premijera Plenkovića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da zajednički u petak polože vijence i zapale svijeće na Mirogoju.
– Moja je inicijativa bila poziv u zadnjem trenutku očekujući da će se netko od njih javiti. Tako je bilo svih proteklih godina. Imamo mailove gdje Sabor požuruje Vladu i Ured predsjednika. Tako je bilo prošle, pretprošle i 2016. godine. Imamo svu potrebnu dokumentaciju. Dakle, to je sve u dokumentaciji. I onda kako se ništa nije događalo rekli smo i – idemo pozvati ljude da vidimo što se događa. A znamo da istovremeno MORH odrađuje proceduru s točno zacrtanim datumom koji opet nitko iz Vlade nije javio. Sve u svemu to nije način na koji se ozbiljno radi posao, rekao je Milanović.

Milanović je poručio i da Vijeće za nacionalnu sigurnost (VNS) jedino može utvrditi je li u Hrvatskoj došlo do radikalizacije društva, no ono se, upozorio je, nije sastalo nakon pucnjave na Markovu trgu, što nije ozbiljno ponašanje. Prekjučer je održana je sjednica Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a Milanović smatra kako to nije tijelo koje bi nekome moglo davati naputke budući da je VNS krovno tijelo nacionalne sigurnosti koje po Zakonu o sustavu domovinske sigurnosti predstavlja “moždani sustav cijelog sustava nacionalne sigurnosti”.