Svečano otvorenje

Moneterra: Muzej novca približit će svijet globalnih financija građanima

Dražen Katalinić

Hrvatska narodna banka otvorena prema najširoj javnosti - guverner Boris Vujčić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Hrvatska narodna banka otvorena prema najširoj javnosti - guverner Boris Vujčić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Sva ta iskustva dokazala su nam da građani Hrvatske svih dobi imaju izražen interes za teme kojima se bavimo, od otkrivanja krivotvorina, preko zaštite potrošača u bankarskom poslovanju do vođenja monetarne politike i uvođenja digitalnih valuta, rekao je Boris Vujčić 


U Zagrebu je danas svečano otvoren Muzej novca Hrvatske narodne banke Moneterra, sa stalnim izložbenim postavom na Europskom trgu. HNB je dosad bio jedina središnja banka europodručja koja nije imala muzej novca, odnosno prostor u kojem bi građani mogli od nacionalne središnje banke saznati što je novac, kako se vodi monetarna politika, tko i kako nadzire banke i što građani trebaju znati da bi donosili što bolje osobne financijske odluke. Upravo su to bili poticaji za osnivanje Moneterre, pojasnio je guverner HNB-a Boris Vujčić dodavši da će Muzej novca u velikoj mjeri biti digitalan i interaktivan, kako bi komunikacija s mladima bila što uspješnija.

Foto galerija: Otvoren Muzej novca - Moneterra Foto: Davor KovačevićVeliko zanimanje


Zanimanje građana za rad HNB-a je sve veće, tvrdi Vujčić, a prošle ih je godine posjetilo više od 10 tisuća posjetitelja, dok su u samo jednom danu, tj. na Dan otvorenih vrata u listopadu, u posjetu imali više od 1.100 građana.
– Sva ta iskustva dokazala su nam da građani Hrvatske svih dobi imaju izražen interes za teme kojima se bavimo, od otkrivanja krivotvorina, preko zaštite potrošača u bankarskom poslovanju do vođenja monetarne politike i uvođenja digitalnih valuta. Moneterra, Muzej HNB-a osnovali smo kako bismo Hrvatsku narodnu banku potpuno otvorili prema najširoj javnosti i još bolje nego do sada zadovoljili interese za znanjem o novcu i financijama te podržali sve izraženiju potrebu za financijskim opismenjavanjem u suvremenom dobu, rekao je guverner.


Predstojnik Ureda predsjednika Vlade i član Komisije za novac HNB-a Zvonimir Frka Petešić čestitao je guverneru na ovoj inicijativi i svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta Muzej novca.


– Veselim se što će ovaj muzej omogućiti hrvatskoj javnosti da na drugačiji način upozna povijest novca kao važne sastavnice gospodarskog života i simbola državnosti i suvereniteta, rekao je Petešić.


Muzej novca prostire se na 600 četvornih metara, uz najavu proširenja na još 300 kvadrata najesen, i podijeljen je u četiri cjeline; Abeceda novca, Tri desetljeća izazova, Banka, Središnja banka i ja i Epizode financijskog stresa.


Postav i radionice


Za uzore su uzeti Muzej novca Deutsche Bundesbank, Muzej štednje u Torinu, Švicarski muzej financija te Mađarski muzej novca/Centar za posjetitelje.


Uz osvrt na povijest novca, bankarstva i središnjeg bankarstva, djelatnost Muzeja novca posebno će biti usmjerena na suvremene i one teme koje očekujemo u budućnosti, naveo je guverner, od daljnje dematerijalizacije novca i razvoja digitalnog novca središnjih banaka do primjene digitalnih tehnologija u bankarstvu i vođenja monetarne politike u uvjetima tehnoloških, klimatskih i demografskih promjena te promjenjivih geopolitičkih okolnosti.


– Moneterra ima za cilj građanima prije svega pokazati da i oni mogu razumjeti ekonomiju i financije te da već puno znaju iz svoga životnog iskustva, iako se možda ne znaju izraziti jezikom ekonomske struke. Osim što će ih ohrabriti u otkrivanju svijeta financija, Moneterra će im, neovisno o njihovoj dobi i predznanju, na jednostavan, razumljiv i poticajan način prenijeti znanja o novcu, bankarstvu i središnjem bankarstvu, omogućiti da im svijet financija ne bude dalek, nedokučiv i odbojan te pomoći u donošenju boljih odluka o vlastitom novcu i financijama, kažu u HNB-u iz kojeg poručuju da će se uz stalni izložbeni postav i tematske izložbe, predavanja i radionice, u Moneterri održavati i tribine. Najveći dio sadržaja bit će dostupan i na engleskom jeziku te u virtualnom prostoru, odnosno na internetskoj stranici muzeja.