'Traje prikupljanje dokumentacije'

Molba za pomilovanjem Perkovića i Mustača još nije stigla do Pantovčaka. Već skoro mjesec dana čeka kod – Malenice

Dražen Ciglenečki

Foto Boris Scitar / Ivica Galovic PIXSELL / Sergej Drechsler

Foto Boris Scitar / Ivica Galovic PIXSELL / Sergej Drechsler

Skoro sve to o Perkoviću i Mustaču već imaju pohranjeno u kompjutoru i ne znam zašto im je potrebno toliko vremena, komentira NobiloZAGREB – Kako su se nizali drugi događaji, molba za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača prestala je biti predmet političkih sukoba, više o njoj javno ne polemiziraju čak ni umirovljeni generali.


U međuvremenu je ta molba zapela u zakonom propisanoj proceduri i nije još ni stigla na Pantovčak, kako bi predsjednik Zoran Milanović mogao odlučiti hoće li ili ne pomilovati bivše istaknute dužnosnike jugoslavenskog, zatim i hrvatskog obavještajnog sustava. Odvjetnik Ante Nobilo je u ime Perkovića i Mustača molbu za pomilovanje Ministarstvu pravosuđa i uprave predao 19. travnja, a ministar Ivan Malenica tada je iznio procjenu da će u roku od 15 do 30 dana taj dokument biti u Uredu predsjednika.


Približio se istek tog roka, a u spomenutom resoru su nam jučer odgovorili da i dalje »prikupljaju dokumentaciju«.
»Po zaprimanju cjelokupne dokumentacije, Ministarstvo pravosuđa i uprave sastavit će izvješće i dostaviti dokumentaciju predsjedniku Republike Hrvatske«, rekli su nam u Maleničinom ministarstvu. Njima Zakon o pomilovanju nalaže da u izvješću za Milanovića moraju biti osobni podaci Perkovića i Mustača, podaci o njihovom radu, obrazovanju i ponašanju te zdravstvenom stanju i obiteljskim prilikama.


Ministrovi suradnici dužni su u izvješće unijeti i činjenični opis kaznenog djela zbog kojeg su ova dvojica u zatvoru, dakle ubojstva Stjepana Đurekovića, kao i sve o njihovoj presudi iz Münchena. Trebaju se tu naći i podaci o izvršenju kazne, eventualnoj ranijoj osuđivanosti i »stručna ocjena o osobnim svojstvima osuđenika, stručna procjena o sklonosti ponavljanju počinjenja kaznenih djela i ocjena o tome u kojoj je mjeri izvršeni dio kazne utjecao na osuđenika«. Uglavnom, ne čini se da Ministarstvo pravosuđa i uprave u slučaju molbe za pomilovanje ima naročito zahtjevnu zadaću.


– Skoro sve to o Perkoviću i Mustaču već imaju pohranjeno u kompjutoru i ne znam zašto im je potrebno toliko vremena za tu dokumentaciju. Nemam nikakvih informacija o tome, mogu samo čekati odluku predsjednika Republike, kazao nam je Nobilo kojem je u karijeri ovo prva molba za pomilovanje, pa ni ne zna koliko točno traje čitav postupak.


Kako bilo, Milanović je najavio da neće žuriti sa svojom odlukom i zato mu temeljitost Ministarstva pravosuđa i uprave u obradi molbe za pomilovanje sigurno ne predstavlja problem.


Doduše, predsjednik Republike ni ne priznaje Zakon o pomilovanju, nedavno ga je nazvao »protuustavnom uzurpacijom ove bande koja je osuđena za kriminal«. Milanović, naime, smatra da se tim aktom zadire u njegovu ustavnu ovlast da daje pomilovanja, ali zakon koji to uređuje na snazi je od 2003. i predsjednik će ga teško moći zaobići sada, a i ubuduće.