Kultni kafić

“Mjesto iz kojeg kreću sve političke kampanje”: Legendarni zagrebački “Charlie” pred stečajem

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEKFinancijska agencija (Fina) podnijela je prijedlog za otvaranje stečaja nad Charliem d.o.o., tvrtkom koja upravlja legendarnim zagrebačkim kafićem »Charlie«, navodeći kako su razlog za otvaranje stečaja neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u iznosu od 38.908 kuna.


U prijedlogu Fine upućenom zagrebačkom Trgovačkom sudu navodi se kako »Charlie« ima četiri zaposlenika, oročen novac i otvorena dva računa u jednoj komercijalnoj banci te da nema drugih podataka o imovini te tvrtke.


Kafić »Charlie« u zagrebačkoj Gajevoj ulici, u neposrednoj blizini Trga bana Josipa Jelačića, desetljećima je najpoznatije mjesto zagrebačke »špice« od njegova otvaranja u lipnju 1972. Vlasnik i osnivač »Charliea« bio je bivši nogometaš Dinama Mirko Braun (Charlie), a nakon njegove smrti 2004. vođenje lokala i tvrtke preuzela je njegova supruga Zdenka.Kultni kafić na početku Gajeve ulice bio je i ostao »baza«, mjesto okupljanja Zagrepčana i njihovih gostiju, naročito subotom, ali omiljeni kafić mnogih političara, poduzetnika, sudaca i odvjetnika, novinara, policajaca, glazbenika i sportaša.

»Charlie« je i lokal, kako je isticao Vlado Gotovac, iz kojeg »kreću sve političke kampanje«. Bivši predsjednik Stjepan Mesić ispred tog kafića prikupljao je potpise za svoju kampanju 2000., a i sada je »Charlie’, uglavnom vikendom, mjesto »dnevnog boravka« brojnih hrvatskih političara te lokal koji, kako je utvrdio sociolog i publicist Slaven Letica, ocrtava »socijalnu strukturu hrvatskog društva«.