Zbog opasnosti od utjecaja na svjedoka

Mjesec dana zatvora za petero osumnjičenih za korupciju na Ekonomskom fakultetu

Hina

Sudac istrage osječkog Županijskoga suda danas je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora od mjesec dana protiv petero okrivljenika, koje USKOK tereti za više koruptivnih kaznenih djela na osječkom Ekonomskom fakultetuOSIJEK – Sudac istrage osječkog Županijskoga suda danas je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora od mjesec dana protiv petero okrivljenika, koje USKOK tereti za više koruptivnih kaznenih djela na osječkom Ekonomskom fakultetu.


Zamjenica ravnatelja USKOK-a Zorka Fumić izjavila je novinarima nakon ročišta kako je istražni zatvor za dio okrivljenika određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoka i mogućnosti ponavljanja kaznenoga djela, a za dio osumnjičenika samo zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.


Dodala je da će se ostali osumnjičenici, koji su ispitani jučer u osječkom Odjelu USKOK-a, za sada braniti sa slobode.
USKOK je danas pokrenuo istragu protiv ukupno 39 osumnjičenika, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, protuzakonitog posredovanja te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti i protuzakonito posredovanje. Istraga je pokrenuta protiv pet profesora i jednog asistenta osječkog Ekonomskog fakulteta, 21 studenta, a ostali osumnjičeni su posrednici.


Osnovano se sumnja da su petero profesora i jedan asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, tijekom 2010. i 2011. godine sukladno prethodnom dogovoru s osumnjičenim posrednicima, u više navrata osumnjičenim studentima upisivali prolazne ocjene iz pojedinih predmeta bez regularnog polaganja ispita i bez obzira na stvarno pokazano znanje. Tereti ih se da su zauzvrat u više navrata primali novac i razne poklone.


Neslužbeno se doznaje da je istražni zatvor određen protiv profesora Ekonomskog fakulteta Miljenka Crnjca i Gorana Marijanovića, asistenta Dražena Ćućića, posrednika Ivana Vukadinovića te još jedne osobe koju se tereti za protuzakonito posredovanje.