Glinski slučaj

Misterij obiteljske kuće Ive Žinića: HDZ-ov župan živio je u državnoj kući, za koju je plaćao 100 kuna najma. Sad je u imovinskoj kartici navodi kao svoju

P. N.

foto: Edina Zuko/PIXSELL

foto: Edina Zuko/PIXSELL

Agencija za pravni promet nekretninama kuću je otkupila pa je s obitelji Žinić sklopila ugovor o najmu. Cijena najma bila je - 100 kuna mjesečno.Župan Sisačko-moslavački Ivo Žinić živi s obitelji u kući koja je u vlasništvu države, a u svojoj imovinskoj kartici napisao je da je vlasnik kuće od 100 četvornih metara u Glini, koju je dobio darovnim ugovorom. Međutim, pišu 24 sata, on kuću nije dobio, štoviše pokrenut je revizijski postupak kojim se ima utvrditi ima li on na tu kuću pravo. Na upit novinara 24 sata o kući na adresi Runjaninova 7, Glina, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje odgovorio je da kuća “nije darovana, niti je na bilo koji drugi način otuđena, dakle ista je u vlasništvu Republike Hrvatske.”


Kuća u kojoj živi župan Sisačko-moslavački po svemu sudeći pripadala je obitelji banijskih Srba, koji su izbjegli u Oluji, a država je, preko svoje Agencije za pravni promet nekretninama (APN), kuću od prethodnog vlasnika kupila 1999. godine. Obitelj Žinić, pak, kuću je na korištenje dobila 1995. godine, i to na privremeno korištenje. Bilo je to vrijeme kad je država mahom dodjeljivala kuće čiji su vlasnici Srbi, a ta praksa trajala je do 1998. godine, kad ju je zabranio Ustavni sud, zbog nepovredivosti vlasništva.


Kad je Ustavni sud tako odlučio, Agencija za pravni promet nekretninama kuću je otkupila pa je s obitelji Žinić sklopila ugovor o najmu. Cijena najma bila je – 100 kuna mjesečno. Novinarima 24 sata iz APN su objasnili: “Prema tada važećim pozitivnim pravnim propisima, APN je imao propisanu visinu najamnine od 1-100 kuna. Za predmetni ugovor o najmu visina je iznosila 100 kuna. Gospodin Žinić nema nepodmirenih dugovanja.”
Do novih promjena došlo je 2008 godine., kad je APN prepustio niz nekretnina Upravi za posebna područja državne skrbi, koja je djelovala u okviru Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Od 1.118 objekata, APN je spomenutoj Upravi prepustio 459 nekretnina, a među njima i kuću u kojoj je država smjestila obitelj župana Ive Ninića. U tenutku kad se to događalo, Ivo Žinić bio je ravnatelj jedne od uprava Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Dakle, kuća u kojoj je živio s obitelji stigla je pod ingerenciju ministarstva u kojem je bio zaposlen. Kako APN više nije bio vlasnik kuće, ova agencija sa Žinićevima je raskinula ugovor o najmu te župan Žinić više nije morao plaćati stotinu kuna mjesečno.


U objektu od 107 četvornih metara, kojeg okružuje devorište od 479 kvadrata, obitelj Žinić živi i danas. Nije poznato plaća li državi najamninu. Sama stambena površina kuće, napominje novinar Ivan Pandžić u članku za 24 sata, znatno je veća od spomenutih 107 četvornih metara, jer kuća ima i kat. Iako je vlasnik kuće Republika Hrvatska, župan Žinić u imovinskoj kartici upisao ju je kao svoju i procijenio na 280 tisuća kuna.


Na zahtjev za odgovorima na ovu temu, župan Žinić novinarima 24 sata nije odgovorio, a izostao je i odgovor resornih institucija na pitanje ima li obitelj Žinić uopće pravo koristiti tu kuću, odnosno na kojem formalno-pravno temelju je još uvijek koristi.