Ravnopravnost spolova

Mirela Holy: Zalažem se za ženske kvote na vodećim pozicijama ne samo u politici, već i u korporacijama

Jakov Kršovnik

Mirela Holy / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Mirela Holy / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Smatram da moramo ići u pravcu paritetne demokracije, slaganja lista prema "zip" modelu, odnosno naizmjeničnom izmjenjivanju muškaraca i žena na listi. Danas ćemo raspravljati i o kreiranju rodno osjetljivih proračuna, gdje će se poticati raspoređivanje sredstava kako bi žene lakše participirale u javnom životu, rekla je Holy

RIJEKA  Uoči desete sjednice Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova PGŽ-a, s temom Žene i održivi razvoj – prošlost, sadašnjost i budućnost, izjavu za medije dala je dr. sc. Mirela Holy, profesorica na VERN-u u Zagrebu, aktivistica, spisateljica i političarka, kako ju je predstavila predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Gordana Saršon.
Mirela Holy najavila je svoje izlaganje o ulozi žena u razvoju koncepta održivog razvoja na sjednici te podijelila svoja razmišljanja o ravnopravnosti spolova.
– Cijeli svijet okreće se prema održivom razvoju te ključni dokument Europske Unije, Green New Deal, Zeleni novi plan, podrazumijeva implementaciju koncepta i ciljeva održivog razvoja i implementaciju koji su usvojeni 2015. godine. Prema tom planu Europa će do 2050. godine postati prvi klimatski neutralni kontinent. Zeleni novi plan podrazumijeva i pravednu tranziciju gdje vrlo važno mjesto ima ravnopravnost spolova, rekla je Holy te ustvrdila da ni danas društvo nije rodno jednakopravno te da žene još uvijek nisu ravnopravne ni na tržištu rada ni u privatnom i javnom životu.
– Smatram da moramo ići u pravcu paritetne demokracije, slaganja lista prema “zip” modelu, odnosno naizmjeničnom izmjenjivanju muškaraca i žena na listi. Danas ćemo raspravljati i o kreiranju rodno osjetljivih proračuna, gdje će se poticati raspoređivanje sredstava kako bi žene lakše participirale u javnom životu, rekla je Holy te ustvrdila da se ona zalaže za kvote na vodećim pozicijama u svim sektorima, ne samo u politici, već i u korporacijama.
– Znam da kvote jako često nisu popularne niti kod žena, ali ako imate olovne utege na nogama, a od vas se očekuje da trčite istu utakmicu, ja nemam nikakvih problema da budem pozitivno diskriminirana na taj način, rekla je Holy.