Sjednica Predsjedništva SDP-a

Mirela Ahmetović postaje politička tajnica SDP-a. Pogledajte tko je izabran kao glavni operativac za širu riječku regiju

Tihana Tomičić

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Donosi se i odluka o raspuštanju tijela organizacija Zadarske i Slavonsko-brodske županije, čime se de facto pokušava oslabiti utjecaj onih članova kluba zastupnika koje se ranije nije uspjevalo neutralizirati - Renate Sabljar-Dračevac i Marine Opačak-Bilić.Na sjednici Predsjedništva SDP-a stranka je večeras odradila pripreme za sjednicu Glavnog odbora što će se održati u subotu, a na kojoj će biti odrađen prvi krug dogovora za lokalne izbore, pri čemu svih najviše zanima u kojem će smjeru ići kadroviranje za Grad Zagreb i Grad Vukovar. Predlaže se i osnivanje novih savjeta stranke, kao i izbor političkog tajnika i nekoliko izvršnih tajnika. Time Grbin formira svoj novi kadrovski tim za Ibler, s obzirom da je u klubu zastupnika prisiljen zadržati status quo, a može se reći da je iznenađenje njegov prijedlog da politička tajnica stranke postane Mirela Ahmetović, koja mu je na nedavnim izborima u stranci bila protukandidatkinja, a sve donedavno smatralo se da je jako bliska Zlatku Komadini.


Predloženi su i regionalni izvršni tajnici, a širu riječku regiju kao glavni operativac pokrivat će bivši zastupnik iz Novog Vinodolskog, Saša Đujić. Šef tzv. središnjeg savjeta bit će prof. Ivan Grdešić,i on će koordinirati sve savjete. O svemu ovome glasat će na sjednici u subotu. Donosi se i odluka o raspuštanju tijela organizacija Zadarske i Brodsko-posavske županije, čime se de facto pokušava oslabiti utjecaj onih članova kluba zastupnika koje se ranije nije uspjevalo neutralizirati – Renate Sabljar-Dračevac i Marine Opačak-Bilić. Očito šef stranke želi pridobiti dio bivših suparnika na svoju stranu, poput Ahmetović, a drugi dio oslabiti, te tako ovladati klubom zastupnika u Saboru. Jednako tako, predlaže se raspuštanje tijela i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a za sve se kao razlog navodi – nefunkcioniranje.


Predsjednik stranke Peđa Grbin komentirao je ovom prilikom i teško stanje s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.


– Vođenje ovom krizom ne može se više prepustiti Stožeru, nego Vlada mora preuzeti odgovornost, ali zajedno sa Saborom. Svi smo mi dobili povjerenje građana za to, i mjere moramo donositi zajedno, komentirao je šef stranke aktualnu korona krizu. Neka se Plenković ugleda u Norvešku ili Finsku, i vidjet će da politika počiva na suradnji. Ovakva stihija rezultirala je i nepovjerenjem građana, što ankete pokazuju, dodao je.
Što se propusnica tiče, ocijenio je da su mjere zakasnile: “Idemo u lockdown, i to baš kada želimo posjetiti svoje najmilije. Bilo bi mi draže da se mjera s propusnicama ne donese, ali izgleda da to ne možemo izbjeći. I uz to, prvo pripremite sustav za propusnice, a ne da se ponovi kaos kao na proljeće”, rekao je.
Što se tiče stranačkog funkcioniranja, Grbin je rekao kako se Ahmetović srčanim zalaganjem za SDP pokazala jednom od najboljih zastupnika i mladih političara, te je izuzetno zadovoljan što je može predložiti za političku tajnicu. Rekao je da će se ovih dana razgovarati s Vinkom Grgićem, koji je izašao iz pritvora jučer, pa će se vidjeti što s njegovim saborskim mandatom, ali “sve to nije nimalo ugodno”, rekao je Grbin.