Šef Demokrata

Mirando Mrsić progovorio o glasinama o povratku u SDP: “Šteta što u Zagrebu nema jedinstvenog lijevog bloka”

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

S Kajinom smo zajedno bili i na parlamentarnim izborima, pa je to logičan slijed. Pobornik sam blokovskih istupa stranaka lijevog centra, no nema svugdje sluha za te ideje, pa ćemo u Zagrebu ići sa svojom listom za SkupštinuPredsjednik Demokrata Mirando Mrsić sa svojom strankom izlazi na lokalne izbore u Zagrebu, Zagrebačkoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i u Istri. Povod je to za pitanja o lokalnim izborima, ali i politici Vlade.


S kim idete u Istri? Je li točna informacija da bi vam kandidat za župana mogao biti Damir Kajin?


– Da, nastupamo u ovim županijama koje ste spomenuli, a u Istri razgovaramo s Damirom Kajinom. Nismo još sve dogovorili, ali razgovori traju. Zajedno smo bili i na parlamentarnim izborima, pa je to logičan slijed.


U kontaktu smo s raznim strankama lijevog centra, gdje god ćemo nastupiti na izborima, i općenito sam pobornik većih, blokovskih istupa stranaka lijevog centra. No, nema svugdje sluha za te ideje.


A što je s Rijekom i PGŽ-om? Tu je SDP još prejak, nema prostora?
– Znate da smo surađivali na izborima prošle godine i s Laburistima, ali vidjet ćemo u kom smjeru će to ići.


U Rijeci je doista vrlo uzak prostor za dobivanje glasova lijevog centra, tu su i SDP, i PGS, zna se kakve su prilike u Rijeci.


No, također ne mislim da će SDP-u na ovim izborima i u Rijeci i PGŽ-u biti lako. Okolnosti se mijenjaju. Ništa nije dano unaprijed.


Ključni glasovi centra


Kako gledate na situaciju u Gradu Zagrebu? Lijevi oporbeni blok nije potpisan, Možemo ide svojim putem, SDP svojim?


– Ja sam se otpočetka zalagao za ideju velikog, zajedničkog lijevog bloka, no vidimo, svatko ide svojim putem. Mi ćemo ići sa svojom listom za Skupštinu i vijeća gradskih četvrti, a za ostalo ćemo još vidjeti.


Sada kad ljevica ne ide objedinjeno, ključ izbora je hvatanje glasova centra. Teško može pobijediti itko samo s lijeve, ili samo s desne pozicije.


Također, jednako je važno motivirati te birače centra da uopće izađu na glasanje, oni moraju uvidjeti da to ima smisla, a za to treba imati dobre kandidate.


Nije vas Peđa Grbin zvao natrag u SDP kao kandidata?


– Ne, nikakvog službenog razgovora nije bilo. To se unutar same stranke povremeno čuju glasine da bi neki to htjeli, no – odgovor je ne.


Kako vidite stanje u SDP-u danas?


– Ono što SDP-u sada najviše treba je imidž stranke koja okuplja. To je jedini način da se promijeni vlast u Zagrebu, ali i drugdje, sve drugo je vrlo neizvjestan hazard. SDP bi na duge staze trebao krenuti na okupljanje lijevog centra, bojim se da će se inače ta lijeva scena usitniti, i samim time glasovi će otići nekom drugom.


Što se nacionalnog SDP-a tiče, novo vodstvo je zaustavilo pad rejtinga, no nije ga i podiglo, što je dodatni problem, posebno uz ovakvu Vladu i afere HDZ-a. SDP nažalost nije još napravio značajniji pomak.


Loš tajming


Raspuštena su tijela stranke u Zagrebu, neutraliziran je Gordan Maras, a kandidat će vjerojatno biti Joško Klisović.


– Nažalost, ne vidi se da bi itko od tih kandidata imao ekipu, tim iza sebe, koji može odmah parirati Milanu Bandiću, a onda odmah sutra preuzeti upravljanje. To se odnosi i na Tomislava Tomaševića, kao i na SDP, HDZ, redom.


Nitko nije stvorio jaku osobu, ali niti jak tim za upravljanje Zagrebom, a ovaj mandat bit će jako težak za bilo koga tko pobijedi Bandića, jer će trebati jako puno toga raščišćavati. Što se SDP-a tiče, još nije potvrđeno da će to biti Klisović.


Ova situacija na neki je način iznuđena, ali tajming nije dobar – jako davno trebalo je raščistiti s Bandićevim ljudima u stranci. Ja sam na tome inzistirao, a sada je to iznuđeno. Ne vidim da će u svemu tome biti nekih benefita za SDP.


HDZ bi mogao izaći s Damirom Vanđelićem?


– I to ćemo tek vidjeti. Niti ima obnove, niti Fond funkcionira. Građani to vide. Ne bih ja baš bio sto posto siguran da je Vanđelić ta osoba, i Mislav Herman je još tu. No, vraćam se na istu tezu; nijedna stranka u Zagrebu nije izgradila lidera, nema jakih ljudi. To je problem za svih. Vidjet ćemo da li će HDZ na kraju ići s nekim jakim kandidatom, ili alibi-kandidatom pa poslije opet paktirati s Bandićem.


Kaos nakon potresa


U Saboru je HDZ ostao ovih dana bez većine, smatrate li da to može biti problem?


– Mi u Demokratima od prvog dana smo rekli da je cijepljenje zastupnika bilo u funkciji čuvanja većine. Vidite što se događa, jedan zastupnik je na respiratoru i odmah imamo političku krizu.


No, što se tiče ove najnovije situacije, nisam siguran da će oporba dobiti od javnosti lovorike zbog rušenja kvoruma. Doista dosta važnih zakona treba izglasati, u prvom redu Zakon o obnovi, i nisam siguran da će javnost pozdraviti izazivanje krize, ili blokade u donošenju tih zakona. Dugoročno će se time oporba samo naštetiti.


Kad je saniranje posljedica potresa u pitanju, kako ocjenjujete politiku Vlade?


– Pa svi smo svjedočili da je na terenu nastao kaos. Da nije bilo volontera, problemi bi bili i mnogostruko veći. Čini se da je sustav civilne zaštite devastiran, nema znanja, a desilo se i da je HDZ počeo razmišljati o lokalnim izborima umjesto o tome što građanima treba, pa se jedna politika vodi prema županiji, a jedna prema Sisku i Petrinji gdje na vlasti nije HDZ.


Njih se doslovno kažnjava, ne zove ih se na sve sastanke, bar je tako bilo dok ministar Medved nije preuzeo stožer. Sad je možda malo bolje, ali cijela situacija je ispolitizirana.


Nije vrijeme za popuštanje mjera


Liječnik ste, treba li Vlada produžiti mjere protiv koronavirusa, ili ih ipak početi popuštati?


– Ne bih baš navijao za popuštanje mjera dok nam je pred vratima novi soj virusa, koji je vrlo virulentan, a već je u blizini, u susjednim zemljama. Kad smo školarce ostavili kući, vidjeli smo da incidencija počinje padati, time imamo i manji broj ljudi na respiratoru, kao i manji broj umrlih.


Dakle ima rezona da se mjere zadrže još malo, jer bojim se da je sve ostalo rulet s kojim se ne bismo trebali igrati. Premijer Andrej Plenković voli biti taj čija je odluka uvijek zadnja, no mislim da bi sada pažljivo trebao osluškivati struku, umjesto da bude populist i pred lokalne izbore popularnost stječe popuštanjem mjera. Sve drugo bilo bi nepromišljeno.