Vesna Bedeković

Ministrica se ne želi miješati: Ne žele dati istospolnom paru dijete na udomljavanje unatoč sudskoj presudi

Hina

foto: REUTERS/Max Rossi

foto: REUTERS/Max Rossi

Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost.ZAGREB – Ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković nije danas željela komentirati odluku zagrebačkog Centra za socijalnu skrb, koji je unatoč presudi Upravnog suda odbio odobriti udomljavanje djeteta istospolnom paru, istaknuvši da je centar autonoman pa ona ne može ulaziti u njegove nadležnosti.


“Presudu Upravnog suda ministarstvo je proslijedilo na postupanje Centru za socijalnu skrb, a on je donio rješenje u skladu sa svojom nadležnosti. Ministarstvo rješenje nije zaprimilo, to je rješenje koje je donio centar”, izjavila je Bedeković novinarima nakon sjednice Vlade.


Na upit je li u redu da Centar za socijalnu skrb ignorira odluku Upravnog suda i nije li resorno ministarstvo nadređeno centrima, ministrica je ustvrdila da je centar autonoman pa ona ne može komentirati rješenje i ulaziti u njegovu nadležnost.
Centar za socijalnu skrb Zagreb ponovo je sredinom siječnja odbacio zahtjev za obavljanje udomiteljstva koji su podnijeli životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić i time zanemario stav Upravnog suda iznesen u obvezujućoj presudi iz prosinca 2019., u kojoj se ističe da Šegota i Kožić imaju potpuno pravo u svojoj namjeri i da ne bi smjeli biti diskriminirani u tom postupku.


U rješenju koje je centar donio ističe se da “ovo tijelo ne može donijeti rješenje koje se ne temelji na primjeni zakonskih odredbi, već se temelji na mišljenju suda”.


Šegota i Kožić su se 2017. prijavili nadležnom centru sa željom da budu udomitelji. Centar je započeo proceduru, partneri su prošli propisane provjere i dobili pozitivno mišljenje, nakon čega je trebala uslijediti obavezna edukacija za udomitelje i dobivanje licence.


No, umjesto toga centar ih je obavijestio da “ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer su u životnom partnerstvu”, a životni partneri nisu u Zakonu o udomiteljstvu izrijekom navedeni kao mogući udomitelji.


Žalili su se ministarstvu, koje je potvrdilo odluku Centra, a zatim su pokrenuli i upravni postupak. Krajem prosinca Upravni je sud donio presudu na koju više nije moguća žalba, a kojom poništava ranija rješenja i predmet vraća na ponovni postupak.