Reakcije na propale pregovore

Ministri se čude sindikatima: Kako su oni uspjeli zaključiti da im Vlada ništa nije ponudila?

Hina

snimio Zvonko Kucelin / Zadarski list

snimio Zvonko Kucelin / Zadarski list

Marić je poručio kako je Vladino rješenje situacije ponuda za nastavak povećanja plaća u okviru mogućnosti. "Država si ne bi trebala priuštiti da imamo početak školske godine, prvo tromjesečje gdje djeca praktički nisu imala puni tjedan dana nastave", istaknuo je.



ZAGREB – Ministar financija Zdravko Marić danas je rekao da ne zna kako su sindikati u obrazovanju zaključili da im Vlada nije ništa ponudila jer su plaće u tri godine, ustvrdio je, porasle za 20 posto, a sustav plaća treba urediti.


“Mi smo vrlo jasno rekli da tema koeficijenata i dodataka treba biti tema. Prateći ovo sve što se događa proteklih dana i tjedana reći ću da mi je jasno zašto se svih ovih godina taj sustav nikad nije uredio”, izjavio je Marić novinarima uoči sjednice Vlade, upitan je li svejedno da učitelji imaju veći koeficijent, na čemu inzistiraju, ili dodatak na plaće, što nudi Vlada.


Svoje zaključke nije htio podijeliti s novinarima, ali je rekao kako on sustav pokušava urediti te apelira na svoje kolege i “drugu stranu” da se taj sustav krene uređivati.


Sustav plaća treba urediti




Što se tiče zadnje Vladine ponude od porasta dodatka na plaću od dva posto, Marić je rekao da je porast plaća individualna stvar koja ovisi o razinama u sustavu, uzdržavanim članovima obitelji i prirezu, ali i da se vidi povećanje u odnosu na protekle godine.


“Prvo koga imam ispred sebe su učiteljice i učitelji kod kojih su moja djeca. Mislim da ti ljudi rade fantastičan posao, obrazuju i uče i moju i svu našu djecu na pravi način. Međutim, u isto vrijeme nisu samo učitelji dio javnih i državnih službi”, rekao je i dodao kako je “Pandorina kutija otvorena davnih dana”.



Sindikati prosvjetnih radnika u štrajku apelirali su ispred Sabora na zastupnike da ne izglasaju državni proračun za 2020. godinu bez dodatnih sredstava za plaće prosvjetara, te ustvrdili da na sindikalnom referendumu ponudu Vlade odbija “99 do 100 posto članova”.


“Ako zastupnici danas izglasaju proračun u kojem nema osiguranih sredstava za ispunjavanje zahtjeva učitelja, nastavnika i nositelja reforme obrazovanja, tada su zaustavili Hrvatsku i njeno kretanje prema naprijed, odgovornost je na njima”, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.


Sindikalci su dijelili saborskim zastupnicima letke u kojima ih pozivaju da, bez obzira na stranačku iskaznicu, preuzmu odgovornost za budućnost Hrvatske jer “zapostavljeno obrazovanje je zaustavljena Hrvatska”.


Uspjeli su dati letke nekolicini zastupnika, primjerice Kreši Beljaku, Zlatku Hasanbegoviću, Ivanu Pernaru i Miri Bulju, kao i državnom tajniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonku Milasu.


Mihalinec je rekao kako je danas drugi dan izjašnjavanja štrajkaša o ponudi Vlade, a privremeni rezultati govore da se ta ponuda odbija s 99 do 100 posto. “Poruka Vladi je – sjednite s nama za stol i riješite problem, i ne nudite rješenja koja nisu prihvatljiva zaposlenima u odgoju i obrazovanju”, istaknuo je.


Ponuda Vlade je sramotna


Cjelovite rezultate izjašnjavanja štrajkaša sindikati će objaviti u utorak.


Obrazovni sindikati odbili su u srijedu posljednju ponudu Vlade ocijenivši je sramotnom, nižom od prijašnje te pokušajem omalovažavanja štrajkaša i zaposlenih u obrazovanju.


Na sastanku u Ministarstvu rada ponuđeno im je 6,12 posto rasta osnovice u idućoj godini, izrada analize plaća u javnom sektoru, u okviru koje će biti analizirani koeficijenti u obrazovanju, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto, ako do 30. lipnja Vlada ne izmijeni Uredbu o koeficijentima. Vlada je ponudila i da će im platiti dane provedene u štrajku do 15. studenog.


Cirkularni štrajk se stoga nastavlja, a bit će privremeno zaustavljen samo u ponedjeljak, 18. studenog. “Privremeno ćemo zaustaviti štrajkaške i prosvjedne aktivnosti u znak pijeteta prema žrtvama Vukovara i Domovinskog rata. Svi naši članovi i zaposlenici u ponedjeljak će štrajkati radeći i odati počast žrtvama paljenjem svijeća”, najavio je Mihalinec.


Danas štrajakaju osnovne i srednje škole u Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a u petak u Bjelovarsko-bilogorskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te u Gradu Zagrebu.



Marić je poručio kako je Vladino rješenje situacije ponuda za nastavak povećanja plaća u okviru mogućnosti. “Država si ne bi trebala priuštiti da imamo početak školske godine, prvo tromjesečje gdje djeca praktički nisu imala puni tjedan dana nastave”, istaknuo je.


Nastavnici i djeca trebaju se vratiti u škole i idemo nastaviti


“To nema smisla, i nastavnici i djeca trebaju se vratiti u učionice i idemo nastaviti”, ocijenio je i dodao kako se u proračunu linije negdje moraju podvući.


Ne prihvaća teze da su obrazovanje ili javne službe na zadnjem mjestu, jer su uz mirovine, kazao je, najveći porast doživjele plaće.


Marić ističe kako je svjestan da bez gospodarske aktivnosti, rasta gospodarstva, zaposlenosti i plaća nema ni prihoda proračuna te poručuje da u tome treba naći jasnu mjeru. “Izdvajati pojedine segmente je vrlo nezahvalno”, rekao je i dodao se o raspodjeli sredstava manje debatiralo i bilo je manje nezadovoljstva kada tih sredstava nije bilo.


Divjak: Ponuda Vlade ima elemente za veće plaće


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je pak da ponuda Vlade za prestanak štrajka u školama ima elemente za povećanje plaća te istaknula kako je vrijeme da se između prava na štrajk i prava na obrazovanje, prednost dade učenicima.


Na novinarsko pitanje trebaju li sindikati prihvatiti konačnu ponudu Vlade, ministrica Divjak uoči sjednice Vlade izjavila je da nije u potpunosti zadovoljna ponudom Vlade za prestanak štrajka, no da ona sadrži elemente za povećanje plaća.


Smatra da je ponuda od 6,12 posto povećanja osnovice, koje su prosvjetni sindikati izborili za sve javne službenike, i dodatnih 2 posto dodatka na plaću poboljšana u odnosu na prijašnju. Izjasnila se, međutim, da njome nije do kraja zadovoljna, poručivši da je to najbolje što se u ovom trenutku moglo izboriti i napraviti.


“Ponuda ima elemente koji su važni za povećanje plaća, dakle 6 plus 2 posto, s time da su dani osigurači koga će sve to uključivati. Uključuju se svi zaposleni u osnovnim i srednjim školama i oni potplaćeni u visokom obrazovanju”, kazala je Divjak.


Ministrica nije izravno odgovorila na pitanje trebaju li sindikati prekinuti štrajk, već je nekoliko puta izjavila kako učenici moraju biti prioritet.


“Ako ne razmišljamo kakve štrajk ima posljedice za učenike, onda smo svi gubitnici. Dugo je bila situacija da su pravo na štrajk i pravo na obrazovanje bila dva ravnopravna prava, no mislim da je došlo vrijeme da učenicima damo prednost”, kazala je Divjak.


Na pitanje je li nakon 25 dana cirkularnog štrajka u osnovnim i srednjim školama vrijeme za njezinu ostavku, Divjak je odgovorila protupitanjem.


“Što bi se time riješilo? Hoće li se na taj način bolje opremati škole, hoće li učitelji dobiti ono što traže, hoćemo li dati bolje šanse našoj djeci”, kazala je.


Upitana je li i sama odgovorna za toliko trajanje štrajka, s obzirom da je uoči i na početku štrajka bila uz sindikate, a sada je postala moderator, ministrica je kazala da “igra” za samo jednu ekipu – djecu i učenike.


Istaknula je kako je trenutno u vrlo nezavidnoj situaciji, no da ne želi da maturanti ne mogu na maturu, da se po društvenim mrežama vrijeđaju i omalavažavaju učitelji, a niti da se ugrožava obrazovna reforma koju je teškom mukom poslana u škole.