Analiza dobrih i loših strana

Ministarstvo: Što god rekli korisnici i stručnjaci – razdjelnici ostaju

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Ukoliko bi analiza pokazala  mnogobrojne negativne učinke razdjelnika, primjena će se  modificirati, popravit će se što se popraviti može, ali ne i ukinuti. Eventualno, mogla bi biti poboljšana formula  obračunavanja potrošnje toplinske energijeU Ministarstvu gospodarstva održan je prvi konkretan sastanak povjerenstva za procjenu učinaka ugradnje razdjelnika za toplinsku energiju, osnovanog u ožujku nakon brojnih medijskih napisa na temu obavezne ugradnje razdjelnika u sva kućanstva koja se griju preko toplana i kotlovnica. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva gospodarstva, Hrvatske energetske regulatorne agencije, kao i HEP-a, distributera topline i onih koji se bave ugradnjom razdjelnika, te predstavnici potrošača kao manjina. 


Sve po direktivi


Zaključeno je da će kroz idućih mjesec dana stručnjaci Energetskog instituta »Hrvoje Požar« i Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Zagreba napraviti analizu dobrih i loših strana ugradnje razdjelnika, dok bi, no još se ne zna u čijem aranžmanu, trebala biti provedena i anketa među potrošačima o tome jesu li zadovoljni učincima ugradnje, na koju su potrošili po nekoliko tisuća kuna. Svi moraju ugraditi mjerne uređaje centralnog grijanja 


Do kraja ove godine, podsjetimo, razdjelnike moraju ugraditi svi potrošači centralnog grijanja, dakle i kućanstva u zgradama s manje od 70 stanova. Direktiva o energetskoj učinkovitosti na koju se poziva Ministarstvo gospodarstva kaže da je ugradnja razdjelnika ili nekog drugog mjernog uređaja topline obavezna do kraja ove godine ukoliko ranije provedena studija pokaže isplativost i učinkovitost takvog mjerenja. Kod nas takva studija nikad nije provedena, a potrošačima u zgradama većim od 70 stanova obavezna ugradnja bila je propisana već do kraja prošle godine. 

Što god, međutim, analiza i anketa pokazale, razdjelnici ostaju – poručeno je iz Ministarstva članovima radne skupine, uz napomenu kako je Hrvatska Zakonom o tržištu toplinske energije, odnosno direktivom EU-a o energetskoj učinkovitosti, obavezna na ugradnju mjernih uređaja za potrošnju toplinske energije. 


Ako analiza pokaže mnogobrojne negativne učinke ugradnje razdjelnika, rečeno je, njihova primjena će se samo modificirati, odnosno popravit će se ono što se popraviti može, ali ne i ukinuti. Eventualno, mogla bi biti poboljšana formula po kojoj se potrošnja toplinske energije obračunava. 


Promašaj


– Iznenađena sam, jer nam je na sastanku radne skupine već predočen očito ranije donesen zaključak prema kojem razdjelnici ostaju, samo će se pokušati, pokaže li analiza tako, ublažiti njihovi negativni učinci. Nadala sam se da će ipak doći do moratorija na daljnju ugradnju, i dalje ću mu se nadati ukoliko analiza pokaže da su učinci ugradnje katastrofalni – kazala je za naš list nakon sastanka Slavenka Žuža iz riječke udruge Protiv skupog Energa. 


Ona, zajedno sa Željkom Tomašićem iz karlovačke potrošačke udruge ROZP, u radnoj skupini predstavlja potrošače, pri čemu je udrugama jučer iz Ministarstva predloženo da same naprave anketu među potrošačima. Kako su potrošačke udruge istaknule da novaca i mogućnosti za to nemaju, provođenje ankete ostalo je visjeti u zraku.


Za mjesec dana bi trebao biti održan sljedeći sastanak radne skupine, na kojem će biti prezentirati rezultati »Požarove« i FSB-ove analize, te odlučeno što i kako dalje. Kako napominje Tomašić iz ROZP-a, studija će ostaviti razdjelnike na životu ali će se, moguće, pozabaviti i negativnim elementima koji se u priči o razdjelnicima pojavljuju. Između ostalog, problem su ugrađeni instrumenti koji uopće nisu niti odobreni za hrvatsko tržište pa postoje mnogobrojni slučajevi da su i nepravilno ugrađeni ili programirani. »Štedi čovjek, a ne instrument«, zaključuje Tomašić, napominjući kako su razdjelnici promašaj.