Karavana za život

Ministarstvo prometa demantiralo sastanak s udrugom motociklista

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaZAGREB Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture u srijedu je demantiralo da se u Ministarstvu održava “hitan sastanak na temu sigurnosti motociklista”, zbog prijetnje udruge Karavana za život – bikeri na cesti da će ovoga vikenda organizirati prosvjed na hrvatskim cestama.


Iz Ministarstva su Hinu izvijestili da danas nije zakazan sastanak ministra Olega Butkovića s predstavnicima udruge Karavana za život – bikeri na cesti, no nisu potvrdili neslužbene navode iz bikerske udruge da je održan sastanak zatvorenog tipa na temu sigurnosti motociklista na hrvatskim cestama.


Motociklisti traže specijalne zaštitne ograde na autocestama, donošenje novoga znaka “Zahtjevna dionica za motocikliste”, primjenu boja za znakove na kolniku koje su otporne na proklizavanje te smanjenje cestarina za motocikle za 50 posto.
U protivnom, zaprijetio je predsjednik udruge bikera Mladen Vitković, ovoga će vikenda udruga organizirati prosvjed kojim će usporiti promet na naplatnim postajama, graničnim prijelazima i trajektnim lukama, a u tome bi navodno trebalo sudjelovati oko 4000 motociklista.


Objavili da su pozvani na razgovor


Udruga Karavana za život – bikeri na cesti objavila je u srijedu da su pozvani na razgovor s ministrom prometa, mora i infrastrukture Olegom Butkovićem o njihovim zahtjevima, nakon što su zaprijetili da će ovaj vikend usporiti promet na granicama, naplatnim postajama i trajektnim lukama s 4000 motocikala.


“Sastanak u 11 sati bit će samo ‘način umanjenja štete’, a odbijenicu Ministarstva prometa također ćemo dobiti”, poručili su iz Udruge koja je u utorak zaprijetila i da će usporiti promet na granicama, naplatnim postajama i trajektnim lukama.


Motociklisti su već više puta predali ministru zahtjeve u kojima traže zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka “zahtjevna dionica za motocikliste”, primjenu boja otpornih na proklizavanje pneumatika, bitumensku ispunu prometnice s posipom od kvarcnog pijeska, te prekidanje prakse poskupljenja cestarine od deset posto u sezoni za motocikliste.


“Ministre Butkoviću, pogledajte se u ogledalo sa svim vašim suradnicima, pognite glave, i jednom u životu priznajte da ste kupovali vrijeme, odugovlačili da prođe sezona a ‘dalje ćemo lako’ “, stoji u priopćenju Udruge.


U utorak su izvijestili ministra Butkovića da će za vikend u subotu, 31. kolovoza i nedjelju, 1. rujna, okupiti 4000 motociklista s kojima će usporiti promet na brojnim naplatnim postajama, graničnim prijelazima i trajektnim lukama.