Povratak spomenika

MINISTARSTVO KULTURE Grad Gospić nedvojbeno tvrdi da skulpturu Nikoli Tesli postavlja 2020. godine

Edi Prodan

"Grad Gospić je tijekom 2019. godine istaknuo nedvojbenu namjeru da projekt povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić bude realiziran u 2020. godini", stoji u odgovoru Ministarstva kultureMinistarstvu kulture krajem prošlog tjedna poslali smo upit povodom kontradiktornih informacija o sudbini skulpture Nikole Tesle. Nakon “sigurnog odlaska u Gospić”, dogradonačelnica glavnog grada Like Kristina Prša ističe kako tijekom EPK ta skulptura slobodno može u Rijeku.  Tim više što oni i dalje za nju traže najbolju lokaciju.


Štoviše, ističe i zanimljivu tezu o definitivnoj adresi Kršinićevog Tesle “morali smo ići u izmjenu prvotnog projekta jer smo u suradnji sa strukom ocijenili da je takav projekt primjereniji za neko primorsko podneblje, a ne za Liku koja ima jako puno hladnih dana, snijega i leda”. Karlobag? Novalja? Senj?


Pa smo mi opet pitali: “Nastavno na temu smještaja Tesilne skulpture, molimo vas informaciju o tome tko je zapravo njezin vlasnik, čija je replika skulpture Frana Kršinića Nikola Tesla. Nije li zapravo nakon što je prvotna, izvornik, uništena, danas njezina replika vlasništvo Republike Hrvatske? Koliko nam je poznato, nalog za njezinu izradu dalo je upravo Ministarstvo kulture na čijem je čelu tada bio ministar Božo Biškupić.  Tako da je odluka gdje, kada i kako s njim zapravo na – Vladi, odnosno vašem ministarstvu?”
Na što je uslijedio odgovor:


“Nastavno na Vaš upit obavještavamo vas kako je spomenik Nikoli Tesli, rad profesora Frane Kršinića izrađen je 2006. godine, lijevanjem u bronci prema gipsanom modelu u Ljevaonici umjetnina ALU d.o.o. iz Zagreba, površine 18 m2 sa svrhom darovanja Gradu Gospiću radi postavljanja u javnom prostoru nakon izrade izvedbene projektne dokumentacije.


Grad Gospić je tijekom 2019. godine istaknuo nedvojbenu namjeru da projekt povratka spomenika Nikoli Tesli u Gospić bude realiziran u 2020. godini”, stoji u odgovoru Ministarstva kulture. Time je tema u ovom trenutku završena. Do svečanog otkrivanja spomenika u Gospiću, na tu temu – gasimo svijetlo.