Koronaviurs

Ministarstvo izdalo upute školama, evo kako će se od ponedjeljka održavati nastava na daljinu

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Nastava za prve razrede odvijat će se od 8 do 10 sati, za druge razrede od 10 do 12.30 sati, za treće od 13 do 16, a za četvrte od 16 do 19 satiZAGREB Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je u petak svim osnovnim i srednjim školama uputu za nastavak organizacije nastave na daljinu, budući da se zbog sprječavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava neće održavati u školama.


MZO podsjeća da sve osnovne i srednje škole trebaju do ponedjeljka do 12 sati uspostaviti komunikacijske kanale i sukladno uputi učenicima podijeliti opremu.


Za učenike razredne nastave od ponedjeljka, 16. ožujka, nastava se organizira u suradnji Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu, pod nazivom Škola na Trećem.
Nastava za prve razrede odvijat će se od 8 do 10 sati, za druge razrede od 10 do 12.30 sati, za treće od 13 do 16, a za četvrte od 16 do 19 sati.


U ponedjeljak počinje i online nastava za učenike predmetne nastave osnovnih škola i za učenike srednjih škola i to po rasporedu i smjenama koje će odrediti MZO i objaviti na mrežnim stranicama.


Raspored i pripremljeni sadržaji za online nastavu definirat će se svaki dan za osnovni paket predmeta od 4 do 5 sati na dan, a sadržaji će uključivati videosnimku predavanja i dodatne radne materijale.


Ministarstvo potiče sve predmetne nastavnike da pripremaju i vlastite sadržaje ili organiziraju suradnju u virtualnim razredima.


Predmetni nastavnici čiji predmeti nisu pokriveni osnovnim paketom mogu organizirati nastavu u 5., odnosno 6. satu u danu.


Isto tako, MZO poziva učitelje i nastavnike da svoje materijale objavljuju na CARNET-ovoj Meduzi ili Edutoriju kako bi ih i drugi mogli koristiti.


Osim toga, Sportska televizija emitirat će nastavne sadržaje za predmetnu nastavu u razdoblju od 8 do 14 sati, a nastava će se održavati od tri do pet školskih sati po rasporedu koji će se objavljivati na stranicama MZO-a, Škole za život i stranicama CARNET-a, a škole se poziva da na svojim mrežnim stranicama prenose informacije.


Prema uputama Ministarstva, razrednici bi svaki radni ran u “virtualnim razredima” od 5. do 8. razreda u osnovnim školama i od 1. do 4. razreda u srednjim školama trebali učenike podsjetiti na dnevni raspored i uputiti ih na sadržaje potrebne za ostvarivanje nastave taj dan.


Usto, predmetni nastavnici trebaju davati i upute za korištenje materijala u udžbenicima te samostalan rad učenika, a učenici bi trebali imati jasne domaće zadaće kako bi se mogao pratiti njihov rad.


Prisutnost učenika na nastavi pratit će se uz njihove aktivnosti u “virtualnom razredu”.


MZO učiteljima predlaže da učenicima kontinuirano daju povratne informacije različitim metodama vrednovanja, no vrednovanje naučenog za sada nije obvezno.


Prema mišljenju Vlade RH i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske djelatnici do daljnjega trebaju navedene aktivnosti i redovite poslove obavljati na radnome mjestu u školama, barem do uspostave pune funkcionalnosti sustava nastave na daljinu.


Osigurati prihvat učenika razredne nastave, asistenti ostaju na raspolaganju


Za učenike razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće, ravnatelji trebaju osigurati prihvat. Učenici i u školi trebaju pratiti nastavu na Trećem programu HRT-a, jer za njih neće biti organizirana nastava, nego će pratiti obrazovni program na televiziji ili sudjelovati u nastavi ‘na daljinu’ uz praćenje učitelja.


Učenici koji koriste uslugu pomoćnika u nastavi, ističu iz Ministarstva, mogu je nastaviti koristi u školi ako učenik dolazi u školu ili kod kuće ako učenik ostaje kod kuće.


Međutim, u drugom slučaju potrebna je suglasnost roditelja i pomoćnika. Uslugu je moguće koristiti u vremenskom opsegu koji je potreban za praćenje nastave na daljinu, a najviše koliko je učenik koristio uslugu pomoćnika u nastavi u školi.


Iz MZO ističu da će se sve obavijesti paralelno objavljivati na stanicama Ministarstva, CARNET-a, Škole za život, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.