Radovan Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja: Moguća je i dodatna odgoda nastave na potresom stradalom području

Hina

foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dodao je da od 58 školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u njih 17 neće početi nastava, pa čak ni po C modelu, odnosno na daljinu. ZAGREB – Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je danas da je u Sisačko-moslavačkoj županiji razorni potres ostavio veliki trag na školskim objektima te će se početak nastave odgoditi na četrnaest dana, a ukoliko bude potrebno ministarstvo će dozvoliti i daljnju odgodu.


“Najbolja odluka se može donijeti onog trenutaka kada imate jasan uvid u situaciju, a to će vam dati lokalne vlasti, ravnatelji i učitelji”, rekao je Fuchs u Dnevniku HTV-a.


Dodao je da od 58 školskih objekata u Sisačko-moslavačkoj županiji u njih 17 neće početi nastava, pa čak ni po C modelu, odnosno na daljinu.
Fuchs je ustvrdio i kako ruralni krajevi Republike Hrvatske imaju problem s lošom internetskom povezanošću te da se roditelji snalazili na razne načine da djeca mogu pratiti školu na daljinu. Vjeruje da će se ti problemi riješiti no i poručuje da je u ovom trenutku ministarstvo fokusirano na rješavanje problema u Sisačko-moslavačkoj županiji.


Upitan je li Hrvatska sada spremnija na nastavu na daljinu nego u ožujku prošle godine, Fuchs je uzvratio kako bi idealna situacija bila da nastavu u virtualnom vremenu nastavnik drži u razredu, a djeca koja su kod kuće da ga prate u realnom vremenu. “Imamo to u određenom broju škola, ali nemamo u svim školama”, istaknuo je.


Za to, kaže, treba stvoriti tehničke preduvjete za koje nije bilo vremena kao što nije bilo ni sredstava.


Fuchs je kazao i kako Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje radi na pitanju polaganja državne mature, o scenarijima nije želio govoriti ali je poručio da će svi pisati državnu maturu.


Kada je riječ o cijepljenju protiv koronavirusa Fuchs je ustvrdio kako su učitelji u drugoj skupini po prioritetima te će se cijepiti nakon docjepljenja zdravstvenih djelatnika, starijih osoba i korisnika domova za starije osobe.