Novi projekt

Ministar planira veliku promjenu kod upisa u srednje škole: Uvodi se mala matura

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Tako će, od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturiNacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja kreću s najvećim projektom nakon uvođenja državne mature. Uvodi se takozvana mala matura, odnosno nacionalni ispiti na kraju osmog razreda, doznaje HRT.


Tako će, od iduće godine, uz ocjene iz osnovne, za upis u željenu srednju školu vrlo važni biti i rezultati postignuti na maloj maturi.


– Sad ćemo dati nalog Nacionalnom centru da krene s izradom projekta nacionalnih ispita, i to za osnovne škole, ono što su nam rekli najbolja je provjera u 5. i 8. razredu, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Poplava odlikaša
Poplava odlikaša u osnovnoj školi, pritisci roditelja i učenika na učitelje, učenje isključivo radi ocjena, a ne znanja – sve su to argumenti da se uvedu nacionalni ispiti i utvrdi stvarno znanje naših osnovnoškolaca.


– Roditelji na kraju školske godine češće komuniciraju s učiteljima, traže od učitelja da ponovno ispitaju njihovo dijete, smatraju da ono zna za višu ocjenu. Ako ne dobije tu višu ocjenu, onda su pritisci još i jači, kaže Anita Poslon, prof. hrvatskog jezika iz OŠ Granešina u Zagrebu.


Često, dodaje, šalju i anonimne prijave mjerodavnim institucijama.


– S jedne strane imamo gomilu odlikaša i dio njih ne opravda ocjenu i uspjeh tijekom srednje škole, kaže Anita Lasić, prof. engleskog jezika iz OŠ don Mihovila Pavlinovića iz Podgore.


To će se, kažu u Nacionalnom centru, uskoro promijeniti.


– Jednako kao što se srednjoškolci upisuju na fakultete, tako će i osnovnoškolcima mjera za upis u srednju školu biti ocjene koje su postigli tijekom osnovnoškolskog obrazovanja, ali i objektivna vrijednost vrednovanja nacionalnih ispita, kaže Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Upisi se pretvorili u farsu


– Dobijete uvid ne samo u znanje pojedinih učenika nego kakvi su učenici iz pojedinih škola iz pojedinih područja. Možete analizirati što je dobro, što loše, što se može popraviti, kaže ministar Fuchs.


– Oni se usmjeravaju i na kompetencije učenika pa oni mjere kompetencije u matematici i hrvatskom, dakle gledamo ih kroz matematičku i čitalačku pismenost, rekla je Katavić.


Nacionalne ispite, popularno rečeno malu maturu, priželjkuju i mnogi ravnatelji srednjih škola. Kažu, upisi su nam se zbog poplave odlikaša pretvorili u farsu.


– Ne bih se složio s onima koji kažu da je to stres za učenike. Oni pišu u svojoj sredini sa svojim profesorima i ne vidim razlog za stres, kaže Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.


Gotovo sve europske države provode nacionalne ispite. Zanimljivo je i to da se nigdje ne doživljavaju kao bauk, nego pomoć.


A ovogodišnje ispitivanje maturanata koje je proveo Nacionalni centar pokazalo je da 90 posto njih sugerira i želi da se tijekom obrazovanja češće provode ispiti koji bi im dali uvid u njihovo stvarno znanje, javlja HRT.