Sporna naplata

Ministar Oleg Butković otkrio hoće li se ukinuti mostarina za Krčki most

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLERMinistar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u petak da prijedlog zakonskih izmjena iznesen jučer na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo o besplatnom prijevozu trajektom djece s teškoćama u razvoju koja žive na otocima nije prihvaćen jer nije nudio cjelovito rješenje za osobe s invaliditetom te da su izmjene zakona s cjelovitim rješenjem dovršene i upućuju se u proceduru koja bi trebala završiti na jesen.


Butković je na konferenciji za novinare istaknuo da nisu mogli prihvatiti prijedlog koji problem ne rješava cjelovito.


»Nerado sam odlučio govoriti o tome jer ne želim ovakvu temu iskoristiti za politizaciju, što čine mnoge političke stranke i pojedinci u Hrvatskom saboru, pa tako i na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, nakon što je završilo glasovanje, ispalo je da hrvatska Vlada i HDZ ne žele riješiti problem djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, što naprosto nije točno«, rekao je ministar danas u Rijeci.
Podsjetio je da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture predvidjelo izmjene Zakona o prijevozu u linijskome i povremenom obalnom prijevozu i ove godine pokrenulo postupak.


»Izmjene su gotove i po njima se uvode dvije kategorije osoba koje ne bi plaćale putne karte, a to su osobe s invaliditetom koje imaju 100-postotno oštećenje vida, hrvatski ratni vojni invalidi, osobe s 80-postotnim oštećenjem donjih ekstremiteta, koje ne moraju biti stanovnici otoka te djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima«, rekao je Butković.


»Osim osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju, uvodimo mogućnost da vozila koja prevoze invalide i djecu s pratnjom imaju pravo na povlaštenu putnu kartu«, dodao je.


»To je sve pripremila Agencija za obalni linijski prijevoz i izračunali smo da je na godišnjoj razini taj iznos 15 milijuna kuna. U tim izmjenama zakona otvara se mogućnost Agenciji za linijski obalni prijevoz da može nabavljati nove brodove sufinancirane novcem EU, prilagođene osobama s invaliditetom, te daje ovlast ovoj agenciji da provodi nadzor nad zloporabom otočnih iskaznica«, rekao je Butković.


Istaknuo je da je premijer od početka inzistirao da izmjene tog zakona idu u hitnu procedruru.


»One sada idu na javno savjetovanje, a na Saboru neće moći biti do ljetne stanke jer moraju proći i proceduru na Vladi«, rekao je Butković i pozvao sve da se suzdrže od politizacije takvih tema.


»Politička situacija je turbulentna, završeni su europski izbori, a slijede predsjednički pa se koristi sve da se oko takvih tema ratuje«, rekao je.


Postoji osnova za oslobađanje plaćanja prolaza Krčkim mostom – Pregovaramo sa Svjetskom bankom


Na pitanje da komentira najavu bikera kako će u subotu usporavati promet Krčkim mostom plaćanjem kovanicama da bi upozorili na nužnost ukidanja naplate mostarine, Butković je rekao da postoji osnova za oslobađanje plaćanja prolaza Krčkim mostom.


»U tom smislu vodimo pregovore sa Svjetskom bankom. Ukupan dug cestarskog sektora je 5,5 milijarda eura i ne možemo takvu odluku donijeti bez međunarodnih kreditora koji su pomogli u financiranju autocesta i u refinanciranju i restruktuiranju«, rekao je ministar i dodao da će donijeti takvu odluku »ako dobiju zeleno svjetlo«.


»Što se tiče bikera i najava prosvjeda, oni time čine štetu sebi i Hrvatskoj, a onaj tko to čini mora promisliti o tome što radi«, rekao je Butković.


Na novinarsko pitanje je li za širu rekonstrukciju Vlade ili samo za zamjenu ministrice Marije Pejčinović-Burić, Oleg Butković je odgovorio da je to pitanje za premijera, »koji je šef i dirigent okrestra« koji se zove Vlada. »On nas je predložio i na njemu je da vidi što i kako s tim pitanjem«, dodao je.