Nemoguće spriječiti

Ministar očekuje da će se koronavirus pojaviti u Hrvatskoj: ‘Mi se samo moramo pripremiti’

Portal Novilist.hr

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze, rekao je ministar zdravstva Vili BerošJedan od petero Hrvata koji rade na kruzeru Diamond Princes na kojem je, nakon Kine, najveće žarište koronavirusa, po povratku u domovinu zbog opreza je smješten u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.


Zbog prirode posla hrvatski je državljanin bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele na kruzeru. 


– I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji, rekao je u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.
Dodaje da ovakav oprez nije pretjeran: “Ulog je prevelik: ulog je njegovo zdravlje, zdravlje njegove obitelji i zdravlje nacije”.


Ministar zdravstva kaže da preporučenu karantenu nitko neće moći odbiti. S talijanskim kolegom još se nije uspio čuti jer tamo traje krizni sastanak.


– Jasno je da trebamo iz sata u sat pratiti situaciju jer se ona vrlo brzo mijenja. Putem našeg veleposlanika dogovoreno je da budemo stalno u kontaktu, dodao je ministar.


U Italiji se bolest pojavila u pokrajinama Veneto i Lombardija, popularnom odredištu Hrvata. Što se preporučuje našim ljudima koji planiraju ići tamo?


– Kolege tamo predlažu otkazivanje javnih priredbi. Ako se to potvrdi kod njih, i mi ćemo tako postupiti. Pratimo situaciju iz sata u sat. Ako sutra bude mirnije, i mi ćemo ići u tom smjeru, kazao je Beroš.


Istaknuo je da se razmatra i kako će izgledati povratak Hrvata koji su trenutačno tamo.


– Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze, rekao je Beroš.


Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti: “Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti”.


Ipak, smrtnost nije velika.


– Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni, istaknuo je Beroš.