RATNE ZALIHE

Ministar Medved pozvao građane da vrate oružje: “Nikad ne znamo kad će netko od ukućana počiniti nesreću”

Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved više je pripadnik veteranskih udruga nego što je ministar / Foto Darko JELINEK

Ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved više je pripadnik veteranskih udruga nego što je ministar / Foto Darko JELINEK

"Danas nema nikakve potrebe i ugroze da se ta naoružanja drže u neprikladnim uvjetima i da budu dostupna osobama koje su sklone učiniti određenu nesreću tim naoružanjem", kazao je Tomo Medved

Potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved apelirao je na građane da predaju oružje policiji, a sve osobe koje obnašaju javne dužnosti pozvao je da grade društvo tolerancije.
“Nakon nemilog događaja svjedočimo neprimjerenim i neodgovornim javnim istupima javnih osoba, kako određenih političkih tako i raznih pojedinaca i grupa na društvenim mrežama. Moj poziv je upućen prvenstveno prema osobama koje obnašaju javne dužnosti da se suzdrže od radikalizacije, od upućivanja neprimjerenih poruka, pozivanja na bunt ili na bilo koji drugi način stvaranja društva netolerancija. Obveza svih nas je da doprinosimo izgradnji društva tolerancije”, poručio je Medved, javlja N1.


Garancija sigurnosti


Ilegalno oružje navodi se kao jedan od glavnih uzroka ovog konkretnog slučaja.


“To je činjenica. U proteklih 30 godina bilo je nekoliko jasnih akcija, poziva građanima da predaju oružje. Veliki broj, preko 300 000 komada ilegalnog oružja i eksplozivnih naprava je predano. Pozivam sve branitelje i ljude koji posjeduju ilegalno oružje da ga predaju policiji”, kazao je Medved i pozvao građane na povjerenje građana u institucije.
“Institucije su garancija sigurnosti u našem društvu i ponosni smo na sve naše institucije. Nema razloga za držanje eksplozivnih sredstava i naprava. Pozivam ih da se obrate policiji. Danas nema nikakve potrebe i ugroze da se ta naoružanja drže u neprikladnim uvjetima i da budu dostupna osobama koje su sklone učiniti određenu nesreću tim naoružanjem.”


“Nikad ne znamo kada će netko od ukućana doći u posjed tog oružja i počiniti neku nesreću”, dodao je.


Dodao je da će se učiniti sve kako bi oružja bilo što manje u posjedu.


O izjavama političara


Gradonačelnik Vukovara IvanPenava rekao je da je napadač na Markovom trgu pokazao “bunt”, te se Medved osvrnuo i na njegovu izjavu.


“Iz njegova istupa dosta je konfuzno bilo usmjerenje prvenstveno na upit o vatrenom oružju. On se osvrnuo na čitav spektar nekih drugih njegovih već ranijih iskaza i poziva. Ako ćemo se osvrnuti na procesuiranje počinitelja teških kaznenih djela ratnih zločina, svjedoci ste da naša pravosudna tijela intenzivno postupaju po tim pitanjima i ne možemo prihvatiti takav stav da se ništa ne poduzima. Ako govorimo u pogledu pokušaju stvaranja bunta, to je politička odgovornost i toga moramo biti svjesni”, rekao je i ponovio da je svim osobama koji obnašaju javnu i odgovornu dužnost da grade društvo tolerancije.


“Ove privremene mjere na Markovu trgu postavljene su u cilju zaštite i dužnosnika koji rade na Markovu trgu, građana koji žive ovdje, vjernika koji dolaze ovdje i u konačnici predstavnika medija. I to je nužno. Nakon Domovinskog rata u određenim segmentima smo relativizirali sigurnosnu komponentu”, kazao je.