"Otvoreno"

Milinović protiv strožih mjera: ‘Zašto bi mi u Lici morali zatvoriti kafiće? Zbog Čačića?’

P. N.

Foto Screenshot HRT

Foto Screenshot HRT

Preuzmimo odgovornost mi župani, neka mjere za sve budu kao u županijama s najmanje oboljelih, a tamo gdje je situacija teža, neka župani predlažu strože mjere - rekao je MilinovićLički župan Darko Milinović protiv je uvođenja strožih mjera na nacionalnoj razini.


“Zašto bi Međimurska županija, Ličko-senjska ili bilo koja druga županija koja ima dobru epidemiološku situaciju zatvorila kafiće? Pozivam Stožer da donosi mjere po uzoru na najbolju epidemiološku sliku. Župani su izabrani voljom građana. U našoj županiji nema potrebe zatvarati kafiće, Stožer ne smije preuzeti sve na svoja leđa. Zatvoreno zbog Čačića? Preuzmimo odgovornost mi župani, neka mjere za sve budu kao u županijama s najmanje oboljelih, a tamo gdje je situacija teža, neka župani predlažu strože mjere – rekao je Milinović u emisiji “Otvoreno” HRT-a.


V.d. ravnatelja KB Dubrava Ivica Lukšić rekao je kako je trend uzlazan i da u toj bolnici imaju 450 bolesnika, od kojih je 80 na respiratoru. Istaknuo je da je zdravstveno osoblje iscrpljeno, ali da su im u zadnje vrijeme pristigli kolege iz svih zagrebačkih bolnica.
Matija Posavec, župan Međimurske županije rekao je da je situacija u njegovoj županiji kad se gleda krivulja kao slovo W.


“Ono što daje nekakav optimizam je da smo mi u našoj strategiji u borbi protiv koronavirusa korak ispred virusa”, rekao je i podsjetio da su još u veljači kupili 10 respiratora i donijeli odluku da se plate računi veledrogerijama. U ovom trenutku imaju preko 25 posto testiranog stanovništva, a da su danas u rad pustili i izvanbolnički tercijarni respiratorni centar sa 80-100 kreveta.


Milinović kaže kako najštetnije stvari u borbi s koronavirusom – panika i politizacija. Dodao je i da je protiv postroženja mjera, jer smatra da su ove mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali istaknuo je da je za kažnjavanje onih koji ih se ne pridržavaju.


Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada Marija Bubaš odgovara da Stožer kod donošenja strožih mjera neće postupati u panici. Podsjeća da su mjere koje su donijele “lockdown” progašene 16. ožujka.


“Nakon toga smo svjedočili popuštanju mjera krajem travnja. Treba ponovno reterirati prema toma, ali na razuman način koji će biti dobro izbalansiran kako bi gospodarstvo i normalan život mogli ići dalje”.