MILIJUNSKA INVESTICIJA

Uskoro počinje gradnja POS-ovih stanova na Martinkovcu: Cijena kvadrata mora biti manja od 10.200 kuna

Damir Cupać

Najbitnija stvar kada je riječ o pokretanju zamrlog projekta bilo je preprojektiranje kako bi vrijednost investicije ostala u okvirima koji omogućavaju cijenu četvornog metra stana u zakonskim okvirimaRIJEKA – Projekt izgradnje stanova po Programu društvene poticane stanogradnje na Martinkovcu trebao je biti odavno gotov, ali radovi još uvijek nisu počeli. No, čini se da se stvari nakon nekoliko godina stajanja u mjestu ipak miču jer bi uskoro trebao biti poznat izvođač radova koji bi trebali krenuti u drugom kvartalu 2021. godine.


Novi koncept


– U tijeku je završna faza otvorenog postupka javne nabave za izgradnju višestambenih zgrada s izradom projektne dokumentacije na Martinkovcu u Rijeci, POS Martinkovac I. faza, koji je pokrenut u srpnju 2020. godine. Podsjećamo da je 2019. godine pokrenuta izrada novog koncepta i Idejnog projekta za izgradnju višestambenih građevina na lokaciji POS Martinkovac I. faza. Novi koncept je bio nužan s obzirom na stalni rast cijene građevinskih materijala i cijene građevinskih radova, ali i zbog izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji.


Odabrana je ponuda tvrtke VG5 iz Ljubljane. Odluka o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude donesena je 21. siječnja 2021. godine te sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi teče rok mirovanja u trajanju od 15 dana i rok za podnošenje žalbi u trajanju od 10 dana.


Cijena kvadrata do 10.200 kunaProjekt Društveno poticane stanogradnje pokrenut je kako bi se građanima omogućila kupnja stanova po povoljnijim uvjetima od onih na tržištu, a samim tim se povećava kreditna sposobnost kupaca koji teško da bi mogli dobiti klasičan stambeni kredit za kupnju prve nekretnine.
– Cijena stana prema Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji može iznositi najviše 10.200 kuna po metru kvadratnom. Točna predvidiva prodajna cijena stana utvrdit će se čim budu poznati svi predvidivi troškovi realizacije projekta i naravno, neće biti viša od zakonom dozvoljene cijene. Stanovi na Martinkovcu nudit će se potencijalnim kupcima temeljem osnovne Konačne liste prvenstva potencijalnih kupaca stanova utvrđene 3. srpnja. 2013. godine i Dopunske liste prvenstva potencijalnih kupaca stanova utvrđene 18. ožujka 2015. godine. U konačnici obje liste broje 707 potencijalnih kupaca stanova, pojašnjavaju u Agenciji za poticanu stanogradnju Grada Rijeke.

Cijena ekonomski najpovoljnije ponude tvrtke VG5 je 39,3 milijuna kuna bez PDV-a, što je ujedno i buduća ugovorna vrijednost za projektiranje i radove izgradnje, pojašnjavaju u Agenciji za poticanu stanogradnju Grada Rijeke.


Prema zadnjoj kalkulaciji koju su izradili u APOS-u Grada Rijeke, vrijednost ukupne investicije projekta POS Martinkovac I. faza je 54,5 milijuna kuna s PDV-om. Radovi na izgradnji stambenih zgrada planiraju se nakon izrade projektne dokumentacije i ishođenja građevinske dozvole, u drugom kvartalu ove godine.Najbitnija stvar kada je riječ o pokretanju zamrlog projekta bilo je preprojektiranje kako bi vrijednost investicije ostala u okvirima koji omogućuju cijenu metra kvadratnog stana u zakonskim okvirima.


– Novim projektom predviđena su jednostavnija rješenja kojima se postižu dodatne uštede u fazi gradnje te optimizacija mogućih projektnih rješenja, većinom u dijelu praktičnije i bolje iskoristivosti prostora stanova po konceptu otvorenog prostora. Planirana je izgradnja dviju višestambenih zgrada s ukupno 90 stanova, od kojih je 36 jednosobnih stanova od oko 43 čevornih metara i 54 dvosobna stana od oko 60 četvornih metara neto korisne površine. Katnost obje zgrade je P0+P+4, gdje su u podrumu smještena spremišta, a u prizemlju i na katovima stambene jedinice, navode u APOS-u.


Komunalna infrastruktura


Prostor na kojem se planiraju graditi zgrade definiran je Detaljnim planom uređenja stambenog područja Martinkovac. Lokacija je smještena u jugoistočnom, pretežno neizgrađenom dijelu naselja Martinkovac, na zapadnom dijelu Grada Rijeke, između zaobilaznice na jugu i ceste Rijeka-Kastav (D-304) na sjeveru.


Dvije višestambene građevine bit će smještene na dvije građevinske čestice ukupne površine 6.095 metara kvadratnih. Lokaciji se prilazi putem postojećih ulica Martinkovac i Dražice na koje se nadovezuje nova pristupna cesta i potrebna komunalna infrastruktura. Građevinske čestice leže na nagnutome terenu orijentiranom prema jugozapadu. Na ovoj lokaciji već postoji potrebna komunalna infrastruktura – sanitarna i oborinska odvodnja, vodovodna instalacija, elektroinstalacija, javna rasvjeta i telekomunikacijska infrastruktura.