Summit u Bruxellesu

Milanovićev ultimatum urodio plodom. NATO promijenio tekst deklaracije koji se odnosi na BiH?

P. N.

Zoran Milanović / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zoran Milanović / Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Kako Večernji list doznaje u Bruxellesu, kompromis je pronađen jučer poslijepodne nakon čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao MilanovićaUltimatum predsjednika Zorana Milanovića kako Hrvatska neće podržati završnu deklaraciju današnjeg NATO-summita u Bruxellesu ako se ne promijeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomenu Daytonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, ipak je, čini se, urodio plodom.


Kako Večernji list doznaje u Bruxellesu, kompromis je pronađen jučer poslijepodne nakon čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao Milanovića i obojica su se složila da je sad sve izglađeno.


Nacrt NATO-ova dokumenta zvanog “communique” i napisanog na pedesetak stranica, spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom dijelu, među drugim zemljama, od Bjelorusije i Ukrajine do Kosova, na koje se NATO referira. Hrvatska je proteklih tjedana, tijekom usuglašavanja nacrta tog dokumenta koji će se usvojiti danas na summitu, smatrala da se, kad se već govori o reformama koje su važne za euroatlantski put BiH, treba izrijekom spomenuti potreba reforme izbornog zakonodavstva, kao i Daytonski sporazum i referencija na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imale su na to primjedbe i opirale se toj hrvatskoj ideji, tumačeći kako je to predetaljno.
U sjedištu NATO-a su, piše Večernji, shvatili da je predsjednik Milanović zaista spreman napraviti show tijekom samog okupljanja lidera. Stoga je postignut kompromis da se u završnom dokumentu izrijekom spominju Daytonski sporazum i nužna izborna reforma u BiH.


Konstitutivni narodi se, međutim, izrijekom ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u posljednji čas ostao neriješen.