Predsjednik Republike

Milanović: “U ovoj zemlji su batine dobivale aktivisti i aktivistice za ljudska prava, HDZ-ovci nikad”

Portal Novi list

Zoran Milanović / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zoran Milanović / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Niti je svatko žrtva niti se svakoga može zvati žrtvom niti su sve žrtve iste, tu postoji itekakva gradacija. Vidim da kolega Plenković misli da je to govor mržnje prema HDZ-u, rekao je Zoran MilanovićPredsjednik Republike Zoran Milanović u četvrtak je komentirao potez riječkog ugostitelja i reakciju vladajućih.


“Niti je svatko žrtva niti se svakoga može zvati žrtvom niti su sve žrtve iste, tu postoji itekakva gradacija. Vidim da kolega Plenković misli da je to govor mržnje prema HDZ-u.


Ne mogu podržati takav govor, ali ako se netko naslušao govora mržnje, to sam ja. To nije rasizam. Toga sam se napio i najeo. Ja to kao vlasnik lokala ne bih govorio.
U ovoj zemlji su batine dobivale aktivisti i aktivistice za ljudska prava, HDZ-ovci nikad. Ako se nekome prijetilo nasiljem, to sam ja. Ali nikad nisam rekao da je to rasizam. Ovo je teška igra, izdrži…”, rekao je Milanović, prenosi N1.


O izboru predsjednika Vrhovnog suda


Osvrnuo se na buku koja se podigla oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.


“Čuo sam da je spomenuo riječ natječaj, toga nema. Natječaj je jedno, a javni poziv drugo. Dakle, nema natječaja nego javnog poziva. Prije godinu dana sam položio prisegu gdje piše da ću se držati Ustava i zakona i da ću brinuti o poštovanju ustavno-pravnog poretka. Sad mogu odabrati da zakon koji je asistencija predsjedniku tretiram kao da ga nema. Poštovat ću Ustav.


Hrvatska je 30 godina birala predsjednika Vrhovnog suda na način koji je ustavni i praktični princip da bi se prije par godina donio zakon kojim se predsjedniku uzima jedna ovlast. Vrhovni sud je forma. Ja samo predlažem, Sabor odlučuje”, rekao je Milanović.


To je funkcija na kojoj se ljudi moraju mijenjati, istaknuo je dodajući da ne bi predložio istu osobu.


“Kad se predsjednika stavi pred dilemu da li da krši Ustav ili zakon, on nema izbora. Tu travestiju, tu bijednu glumu u kojoj si stavljamo perike, štikle i glumimo natječaj a nema ga, kao izbor glavne državne odvjetnice, to je sramota.


Bit će upoznati s osobom koja čini razliku. Ta osoba ne može napraviti puno, ali je to simbolički važno. G. Sessa za mene nije tema. Svatko je žrtva u ovoj zemlji, a nije žrtva. I da je bio najbolji u svom poslu, ne bih ga predložio. Osoba na čelu Vrhovnog suda može napraviti razliku, ali onda se vraća suđenju”, rekao je.


“Po meni Sessa ne bi trebao biti sudac”


O izboru sudaca kaže: “Taj zakon koji je netko donio sa žetončićima… Tamo stoji da bih u slučaju da se javi 300 kandidata, svih 300 treba dostaviti na mišljenje saborskom odboru. Bolje da se pravimo da toga nema.


Ustav na koji sam prisegnuo, primjenjivat ću izravno, a HDZ i njegovi partneri neka paze kad ovako pokušavaju kompromitirati Ustav i izmisliti odnose kojih u Ustavu nema. Po meni Sessa ne bi trebao biti ni sudac. On je bio kompromis u zadnji tren


Predsjednik Republike, odnosno ja, nikad se neće obraćati Ustavnom sudu jer to traje vječno. To neka rade saborski zastupnici. Izabran sam štiti Ustav. Ako vojska je na nekom mjestu koje držim neprikladnim, pozvat ću se na Ustav i vojska će se maknuti. Orsat Miljenić nije kandidat, on je političar, moj predsjednik Ureda. Ustav je krov pravosuđa. Tu njušim šeksizam


Prema ovakvom Ustavu normalno su birani predsjednici Vrhovnog suda. Sad se dogodila sabotaža, pokušaj destrukcije ustavne norme. Ovo je političko imenovanje. Oni koji sve dijele stranački i ne razumiju razliku između države i stranke, htjeli bi da sve bude politički. Odatle ideja i pokušaj prijatelja da se proguraju ljudi”, dodao je Milanović.


Državljanstvo sam dao jednoj jedinoj osobi, to je bio Gari Kasparov, rekao je Milanović, prenosi N1.


O situaciji s koronavirusom Milanović je rekao: “Onog trena kad broj cjepiva bude veći od broja osoba koje se žele cijepiti, priča je gotova. Štitio sam Ustav i prava hrvatskih građana cijelo vrijeme.


Kad mi je Plenković ponudio da odem u Bruxselles, rekao sam da donošenje proračuna nije moja nadležnost. Kad nešto bude iz moje nadležnosti, onda ću ići. Nisam tu da mijenjam Ustav, nego da ga se držim”.